Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prvi pad novčane mase u povijesti eurozone | M1

Ilustracija/Mediamodifier

Posuđivanje banaka u europodručju u siječnju je posustalo treći mjesec zaredom dok je iznos dostupnog novca i tekućih depozita – ukupne novčane mase – pao prvi put u povijesti monetarne unije.

Kopnjenje stiže uslijed snažnog stezanja monetarne politike za kojim je uz zadršku posegnula središnja banka (ECB) kako bi zauzdala inflatorne pritiske i divljanje cijena.

>>>U siječnju nastavljeno usijavanje temeljne inflacije u europodručju

ECB je od srpnja referentnu kamatnu stopu za financijski sustav izvukao iz negativnih voda (-0.5%) na 3% i najavio novu korekciju od pola postotnog boda u ožujku.

Da povlačenje uzdi djeluje sugerira postojano usporavanje kreditiranja u zoni koja s ulaskom Hrvatske broji 20 članica.

>>>ECB nastavio s poskupljenjem zaduživanja, banke ograničile pristup novcu

Zaduživanje biznisa s prosinačkih je 6.3% u siječnju 2023. usporilo na 6.1%, kreditiranje domaćinstava s mjeseca se na mjesec smanjilo s 3.8% na 3.6%.

>>>Guverner Vujčić predstavio makroekonomske projekcije za 2023. | HNB

Ukupna količina novca u cirkulaciji, uključujući prekonoćne depozite banaka (M1), koja slovi kao dobar indikator budućih kreditnih aktivnosti, u međuvremenu se prvi put u povijesti eurpodručja smanjila na godišnjoj razini (-0.7%).

“Napori u stezanju imaju očit učinak na opskrbu novca i zaduživanje privatnog sektora što će imati prigušujući učinak na gospodarski rast i inflaciju u 2023.,” komentirao je ekonomist ING-a, Bert Colijn.

“Držimo da je utjecaj ovog kruga poskupljivanja podcijenjen u smislu negativnog učinka na gospodarsku aktivnost u ovoj godini.”

Anketa ECB-a o emisiji kredita kroz komercijalne podružnice prije je pokazala da su banke s pooštrenjem kriterija i odbijanjem zahtjeva započele u četvrtom tromjesečju 2022. godine. Slična je suzdržanost posljednji put zabilježene prije jednog desetljeća, u jeku dužničke krize.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/ECB/Reuters

Comments (2)

  1. […] Prvi pad novčana mase u povijesti eurozone | M1 28/02/2023 […]

  2. […] Prvi pad novčana mase u povijesti eurozone | M1 28/02/2023 […]

Comment here