PreporučenoTech

Prvi slučaj reinfekcije u Francuskoj – pacijent u ‘kritičnom stanju’ | SARS-CoV-2 501Y.V2

U Francuskoj je potvrđen prvi slučaj reinfekcije osobe koja je preboljela COVID-19. Riječ je o 58-godišnjem muškarcu s poviješću astme koji je prošloga rujna iskusio vrućicu  i gubitak daha. On se u prosincu testirao dvaput, oba testa su bila negativna.

Muškarac je u bolnicu primljen u siječnju gdje mu je dijagnosticirana južnoafrička varijanta. Njegovo se stanje pogoršalo i trenutno je u kritičnom stanju

>>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

“Prema našim spoznajama ovo je prvi opis reinfekcije s južnoafričkom varijantom koja je izazvala ozbiljan COVID-19, četiri mjeseca nakon prve, osrednje infekcije,” napisali su autori studije ovog tjedna objavljene u žurnalu Kliničkih infektivnih bolesti.

Infektivniji soj

Južnoafrički soj virusa (501Y.V2) jedna je od mutacija koje su se naizgled bez dodirnih točaka paralelno pojavile u različitim dijelovima svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil. Zajedničko im je svojstvo da su zaraznije.

Mutacije su značajne, a najveću bojazan izaziva promjena na šiljcima proteina (E484K) koji virusu služi za prianjanje uz stanice.

>>>‘Ohrabrujući’ slučaj reinfekcije koronavirusom u Izraelu | COVID-19

Prema dosadašnjim informacijama E484K je prvi put uočen u Južnoj Africi, a potom u Brazilu. Britanske su vlasti u četvrtak upozorile da se mutacija pojavila i u soju virusa koji je krajem prošle godine niknuo u Engleskoj.

Dvojbe o učinkovitosti cjepiva

Proizvođači mRNK cjepiva, Pfizer/BioNTech i Moderna, tvrde da su njihovi kandidati učinkoviti protiv južnoafričke i britanske inačice, no još uvijek se očekuju precizne i neovisne procjene.

Južna Afrika je prošloga tjedna objavila istraživanje prema kojem je cjepivo AstraZenece, koje je konvencionalnog karaktera i umjesto sintetičkog koristi genetički materijal “živog” virusa, neučinkovito protiv nove mutacije. Tamošnje su zdravstvene vlasti u četvrtak rekle da su spremne prodati ili zamijeniti pola milijuna doza, što bi moglo biti interesantno Vladi RH i nacionalnom Stožeru Republike Hrvatske.

>>>Ministarstvo zdravstva zavarava javnost o učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Fact Check

Dvojbe o generalnoj učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije iznesene su i u istraživanju o reinfekciji.

>>>‘Veliki upitnik’ o učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije koronavirusa | 501.V2

“Učinak 501Y.V2 mutacija na učinkovitost cjepiva razvijenih na prijašnjim sojevima SARS-CoV-2 još uvijek su nepoznanica.”

via France24/AFP

Comments (1)

  1. […] >>>Prvi slučaj reinfekcije u Francuskoj – pacijent u ‘kritičnom stanju’ | SARS-CoV-… […]

Comments are closed.