PreporučenoTech

Prvih 17 ‘europskih sveučilišta’ dobilo do pet milijuna eura, Hrvatskoj ni traga: Erasmus+

Sveučilište u Ljubljani; Foto: uni-lj.si

Europska komisija je 26. lipnja objavila imena ustanova visokog obrazovanja iz cijele Europe koje će činiti prve saveze “europskih sveučilišta”. Od 54 primljene prijave odabrano je 17 europskih sveučilišta koja obuhvaćaju 114 ustanova visokog obrazovanja iz 24 države članice. Odabir se temeljio na evaluaciji 26 neovisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače koje je imenovala Komisija.

“Pozdravljam ambiciju prvih 17 europskih sveučilišta koji će biti uzor drugima u cijelom EU-u.”

Tibor Navracsics

“Pozdravljam ambiciju prvih 17 europskih sveučilišta koji će biti uzor drugima u cijelom EU-u. Sljedećim generacijama studenata omogućit će da upoznaju Europu studirajući u različitim zemljama. Uvjeren sam da će ova inicijativa kao ključni element europskog prostora obrazovanja unijeti stvarne promjene u visoko obrazovanje u Europi uz poticanje izvrsnosti i uključivosti,”  izjavio je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

>>>Objavljena šesta i dosad najveća lista najboljih svjetskih sveučilišta: U-Multirank

Europska sveučilišta su transnacionalni savezi ustanova visokog obrazovanja iz cijelog EU-a koje dijele dugoročnu strategiju te promiču europske vrijednosti i identitet. Inicijativa za cilj ima znatno povećanje mobilnosti studenata i osoblja te jačanje kvalitete, uključivosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja. Za prvih 17 “europskih sveučilišta”, kojima dominiraju ustanove iz Francuske, predviđen je proračun od 85 milijuna eura.

Svaki savez primit će do 5 milijuna eura u sljedeće tri godine za početak provedbe svojih planova, piše Komisija.

Među prestižnim dobitnicima je i Sveučilište u Ljubljani, inače lider sveučilišne lige EUTOPIA, koje u priopćenju objavljenom na službenim stranicama izražava zadovoljstvo dodijeljenim iznosom.

Na listi ambicioznih i prvih “europskih” nema niti jednog hrvatskog sveučilišta, ali su Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zadru stekli posredni, partnerski status.

Pratite nas na Google vijestima

Europska komisija/Grabancijaš