PolitikaPreporučeno

Prvo bojno korištenje ruske nadzvučne rakete ‘Bodež’ | rat u Ukrajini

Borbeni zrakoplov MiG-31 ruskog zrakoplovstva lansira nadzvučni projektil Kinžal tijekom vježbe na nepoznatom mjestu u Rusiji, na fotografiji preuzetoj s videozapisa objavljenog 19. veljače 2022.; Rusko ministarstvo obrane/Handout via Reuters

Rusija je u subotu prvi put od početka “vojne operacije” u Ukrajini iskoristila jednu od raketa iz svog objektivno impozantnog nadzvučnog arsenala, izvijestila je agencija Interfax.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

Prema dostupnim informacijama riječ je i o prvom bojnom korištenju nadzvučnog sustava “Kinžal” (rus. bodež) od njegova javnog predstavljanja u ožujku 2018. godine.

Kh-47M2 Kinžal ruska je nadzvučna zračno-balistička raketa (zrak-zemlja) sa sposobnošću nošenja nuklearnih bojevih glava. Njezin je službeno deklarirani domet veći od 2000 km i može postići brzinu do deset puta bržu od zvuka (10 Mach). Poput drugih nadzvučnih pridošlica u ruskom arsenalu, Kinžal ima izrazite manevarske sposobnost za aktivno izbjegavanje protumjera u svim fazama leta. Može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Raspoređen je u zračnim bazama u ruskom Južnom vojnom okrugu i Zapadnom vojnom okrugu.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov na brifingu je rekao da je projektil iskorišten za uništenje velikog skladišta oružja, raketa i municije za borbene zrakoplove, u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Ukrajina je također potvrdila raketni udar na Deliatin, iz priopćenja su izostavljeni detalji.

Konašenkov je izvijestio i o napadu na vojna obavještajna i izviđačka središta u ukrajinskom lučkom gradu Odesi u kojima je korištena mornarička inačica sustava K-300P Bastion-P, prenosi Reuters.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Rusija je u posljednjim godinama često prikazivala zapise izrazito naprednog nadzvučnog i drugog oružja. Predsjednik Vladimir Putin prošlog je prosinca naciju deklarirao globalnim liderom u razvoju sustava čija brzina i pokretljivost otežava ili onemogućuje presretanje. Dobar dio arsenala predstavljen je u 2018. godini.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Prvo bojno korištenje ruske nadzvučne rakete ‘Bodež’ | rat u Ukrajin… 19/03/2022 […]

  2. […] arsenal iako je od 2018. godine u posjedu izrazito naprednih raketnih sustava kakav je nadzvučni “Kinžal” (rus. bodež) čije je prvo bojno korištenje zabilježeno 19. ožujka kad je projektil poslužio za neutralizaciju velikog skladišta oružja, raketa i municije za […]

Comments are closed.