Biznis i ekonomija

Prvo sažimanje američke industrije u posljednjem desetljeću: IHS Markit

Aktivnost američke industrije u kolovozu je prvi put od rujna 2009. godine kliznula u negativan teritorij prema istraživanju i metodologiji IHS Markita.

Indeks menadžera nabave za industriju je tik ispod razine od 50 postotnih bodova, referentne točke za pad i rast aktivnosti u pojedinom sektoru.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Globalni proizvođački sektor bi već mogao biti u recesiji,” komentirala je za CNN Liz Ann Sonders, zadužena za investicije u Charlesu Schwabu.

“Podaci iz kolovoške ankete pružaju jasan signal da je ekonomski rast nastavio mekšati u trećem tromjesečju,” rekao je ekonomist i pridruženi direktor IHS Markita Tim Moor čije je ispitivanje pokazalo i pad poduzetničkog morala koji erodira sedam mjeseci zaredom i trenutno je na razinama iz srpnja 2012. godine.

>>>Nema panike u paničnim potezima Trumpa

Moor kao “najzabrinjavajući” detalj iz posljednjih podataka navodi usporavanje stvaranja novih biznisa, što ukazuje na “oštar gubitak pokretne sile u uslužnom sektoru”.

>>>Njemačka i Hrvatska predvode urušavanje europske industrijske proizvodnje: Eurostat/lipanj

PMI za američki uslužni sektor također je usporio u kolovozu, ali na 50.9 bodova ostaje u teritoriju širenja i rasta.