PreporučenoTech

Prvotromjesečni rezultati Alphabeta ispod očekivanja

Prihodi Alphabeta Inc, krovne kompanije Googlea, u prvom su tromjesečju bili manji od očekivanja u generalnom trendu za tehnološki sektor suočen s postpandemijskim povratkom normalnog života, posljedičnim inflacijskim pritiscima i neizvjesnošću potaknutom ruskom invazijom na Ukrajinu.

>>>Waymo kaže da je spreman za taksi prijevoz bez vozača

Najveći svjetski pružatelj online oglasa u prvom je kvartalu ostvario prodaju u vrijednosti 68.01 milijardi dolara, 23% više nego u istom kvartalu lani, no mrvicu ispod konsenzusa u očekivanjima analitičara o 68.1 milijardi.

Dionica Alphabeta u srijedu ususret početku trgovanja kotira niže za 3.59%.

Monetizacija diversifikacije

Google je izvijestio o prihodima od oglasa u vrijednosti 54.66 milijardi dolara, taman iznad procjena o 54.56 milijardi, ali je prodaja usluga na oblaku usporila u poredbi sa zadnjim lanjskim kvartalom dok su “druge” stavke, uključujući aplikacije, hardver, autonomne sustave za prijevoz putnika i pretplate, ostvarile prihode od 6.8 milijardi, nasuprot očekivanjima o 7.3 milijarde dolara.

>>>Google za 5.4 milijarde dolara preuzima Mandiant, snaži kibernetičku sigurnost na oblaku

Kvartalna dobit iznosila je 16.436 milijardi, ili 24.62 dolara po dionici, također ispod očekivanja o 25.76 dolara po dionici.

Bojkot Rusije

Analitičari očekuju da će Google u 2022. godini ugrabiti 29% tržišta online oglašavanja, gdje prema Insider Intelligence najveći udjel drži najmanje 12 godina zaredom.

Na rezultate su utjecale promjene usluga i proizvoda uvjetovane pritiskom regulatora i natjecanje s drugim teškašima poput Amazon.com Inc ili ByteDanca čiji TikTok grabi pažnju korisnika i oglašivača.

>>>Ruski regulator blokirao Google vijesti | rat u Ukrajini

Google je među američkim kompanijama koje su nakon invazije na Ukrajinu zastale s monetizacijom ruskih medija što je utjecalo na prodaju.

“Buyback”

Iako su dionice Alphabeta, u skladu sa spomenutom postpandemijskom i ratnom groznicom koja u posljednjim danima žestoko trese američku burzu tech dionica Nasdaq, od početka godine i zaključno s utorkom pale za 17% one su kroz posljednje dvije godine porasle za gotovo 90%.

>>>Treće rekordno tromjesečje Alphabeta zaredom | Q4 (2021.)

Alphabet je u navedenom razdoblju s tržišta otkupio i u posjed vratio 81 milijardu svojih dionica i najavio dodatnu kupnju u iznosu od 70 milijardi dolara.

Grabancijaš/Reuters