PolitikaPreporučeno

Pučani ‘guraju’ Orbana u ruke Salvinija

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao u četvrtak da će tražiti načine za suradnju s vođom talijanske krajnje desnice, udaljivši se tako dodatno od pučana koji su suspendirali njegovu stranku u ožujku.

Europska pučka stranka (EPP) je suspendirala Orbanovu stranku Fidesz navodeći kao razloge nepoštivanje vladavine prava, slobode medija i prava manjina.

>>>‘Jedini jezik koji razumiju’: Njemački ministar traži novčane sankcije za neprincipijelne članice

EPP koji većinom čine stranke desnog centra širom Europe, je najveći zastupnički klub u Europskom parlamentu te se očekuje da će zadržati taj status i nakon izbora ovoga mjeseca, što će joj dati snažnu poziciju pri odabiru nasljednika Jean-Claudea Junckera na čelnom mjestu Europske komisije.

>>>Velika koalicija populista druga sila Europskog parlamenta: anketni scenarij

Pučani su dugo u nelagodnom odnosu s Orbanom, ali su nastojali izbjeći potpuni raskid s jednim od najuspješnijih čelnika u postkomunističkoj srednjoj Europi.

Orban odbacuje optužbe da krši vrijednosti EU-a te je rekao da želi ostati dio EPP-a. Međutim, u intervjuu za talijanske novine La Stampa, objavljenom u srijedu, rekao je da ta skupina mora odbaciti svoju averziju spram krajnje desnice.

Posjeta žilet žici

Talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini, vođa krajnje desne Lige koji želi uspostaviti novu nacionalističku grupaciju u Europskom parlamentu, sastao se s Orbanom u četvrtak.

>>>Juncker: Orban je uvijek bio heroj

Posjetili su žilet žicu na mađarsko-srbijanskoj granici, koja je jedan od znakova Orbanove protumigrantske politike.

Orban je rekao da Europom moraju vladati vođe koji se protive imigraciji te je okrivio EPP za odbacivanje desnih stranaka koje zauzimaju čvrst stav protiv imigracije. No, on ipak nije signalizirao potpuni raskid s EPP-om.

>>>Orban o sukobu s Komisijom: Razotkrili smo ih pa su, prirodno, ljuti

“Hoćemo li ostati član EPP-a ovisi o tome kamo se okreće EPP”, rekao je Orban, ali je odbio pojasniti hoće li se njegova stranka pridružili nacionalističkoj grupaciji koju podupire Salvini.

“Ako se EPP veže s europskom ljevicom … Tada će nam biti teško pronaći mjesto u takvoj suradnji”, istaknuo je.

>>>Le Pen u Danskoj i Češkoj razgovarala s protuimigracijskim istomišljenicima

Njemačka stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i desne stranke iz Finske i Danske su rekle kako podupiru Salvinijev prijedlog za osnivanje nacionalističkog bloka.

Savlini je rekao kako cijeni Orbanove “napore da uvede jednu značajku unutar EPP-a koja poštuje povijest, sadašnjost i budućnost europskih naroda”.