PolitikaPreporučeno

Pučani uskratili podršku Goulard: saslušanja kandidata za Komisiju

Sylvie Goulard, francuski izbor za buduću povjerenicu Europske unije, u četvrtak je suočena s odbijenicom europskih pučana nakon što na drugom saslušanju nije uspjela umiriti brigu oko skandala povezanog s praksom u hrvatskoj kolokvijalno znanoj kao “uhljebljivanje”.

Goulard uživa povjerenje liberalne grupe “Obnovimo Europu”, ali treba podršku dvije trećine zastupnika u politički fragmentiranom Europskom parlamentu.

“Mišljenje Europskih pučana (EPP) će zasigurno biti glas protiv  (…) linija EPP-a je glasati protiv nje,” izjavio je nakon drugog saslušanja glasnogovornik pučana u parlamentu, Pedro Lopez de Pablo.

Zastupnici su s posebnim negodovanjem slušali replike Goulard na optužbe o stvaranju fiktivnih poslova za zapošljavanje bliskih joj ljudi, kao i obrazloženja za izdašno plaćene usluge koje je pružala američkom “trustu mozgova”.

Goulared je izrazila žaljenje zbog rada za Institut  Berggruen gdje je poveću zastupničku plaću EP-a dopunila s 10,000 eura mjesečno od 2013. do 2016. godine.

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

“Vaša kandidatura predstavlja etički problem … i vaši pisani odgovori i oralna prezentacija ne primiruju naše bojazni,” izjavio je na saslušanju zastupnik francuskih Zelenih, Damien Careme.

Izvori za Reuters sugeriraju da je u pozadini odbijenice neskrivena ljutnja pučana zbog uloge francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u rušenju nominacije Manfreda Webera, njemačkog “spitzenkandidata” za mjesto šefa Komisije.

Macron je bio jedan od instrumentalnih dionika u izboru buduće predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen koja traži snažan mandat kako bi se hrvala s brojnim izazovima izvan i unutar Unije.