Biznis i ekonomijaPreporučeno

Puljak: tražimo da se Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori povuče iz rasprave

Marijana Puljak; Foto: N1/YouTube

Stranka Centar u utorak se pridružila dionicima koji izražavaju nezadovoljstvo zbog načina na koji vladajući kroje i guraju Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

“Tražimo da se Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori povuče iz rasprave, s obzirom da je naprasno prekinuto javno savjetovanje. Po Zakonu o pravu na pristup informacijama, javno savjetovanje treba trajati 30 dana. Inicijalno su ga postavili na petnaestak dana, ali je rok, kada su počele stizati primjedbe i kada su uočili ton tih primjedbi, skraćen na samo pet dana. Na taj način nisu dali priliku svima koji imaju primjedbe da ih iznesu, nisu pružili mogućnost poduzetnicima koji su čekali javnu raspravu da kažu što misle o ovakvom prijedlogu zakona,” rekla je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, podcrtavajući da je riječ o kršenju zakona zbog čega “ovakav prijedlog nipošto nije smio biti upućen u saborsku proceduru.”

“Simbol korupcije i klijentelizma”

Vlada je na 66. sjednici predložila model utvrđivanja članarine u tri skupine uz tvrdnju da će od obveze plaćanja biti oslobođeno više od 95% poduzetnika, no u Centru drže da iz nacrta nije sasvim jasno tko se i na koji način oslobađa obaveze plaćanja članarine, kakva je uloga Skupštine HGK te trebaju li svi članovi podnositi zahtjeve za oslobađanjem od članarine.

>>>(Ne)rasterećenje gospodarstva na primjeru Tehnomonta: HUP

Puljak je podsjetila da se Centar zalaže za ukidanje obveznog članstva, a ne samo članarina. “Pravni subjekti koji žele koristiti usluge HGK neka se slobodno učlane, ali to članstvo mora biti dobrovoljno, a ne obvezno,” rekla je.

Prema njezinu mišljenju, HGK predstavlja još jedan simbol korupcije i klijentelizma ove vlasti. “I u samom prijedlogu, predlagač kaže da će se ovim zakonom promijeniti percepcija o Hrvatskoj gospodarskoj komori kao ustanovi koja je sama sebi svrha i ne radi na dobrobit gospodarstvenika. Dakle, HGK ne pruža usluge gospodarstvenicima, već služi sama sebi,” ocijenila je Puljak u priopćenju za javnost.

Postojano nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo iznenadnim zaključenjem javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u ponedjeljak je izrazila i udruga Glas poduzetnika koja također traži bezuvjetno oslobađanje od prisilnog članstva u Komori.

>>>Glas poduzetnika ukazao na ‘apsurdnu’ uskratu savjetovanja, nelogičnosti u reformi HGK

HGK se već godinama suočava s nezadovoljstvom velikog broja svojih prisilnih dionika, optužbama o nepotizmu i uhljebljivanju političkih podobnika i poslušnika.

Vlada HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića u posljednjih je pola godine i usred kulminacije nezadovoljstva opetovano povlačila nedemokratske poteze uključujući siječanjsku odluku da glasanje o ukidanju članarine skine s dnevnog reda.

>>>Pametno i FOKUS Ustavnom sudu: vrijeme je da se obavezna članarina u komorama proglasi neustavnom

Premijer je u svibnju rekao da bi oslobađanje poduzetnika koji plaćaju najmanju članarinu, onu od 42 kune, prihode HGK smanjilo za nešto više od 60-ak milijuna kuna.

Telegram je u osvrtu na financijski plan HGK za 2020. primijetio da čak 71 posto njegovih prihoda dolazi od prisilne članarine, dok je udio prihoda od prodaje usluga oko 5 posto.

Comments (1)

  1. […] Puljak: tražimo da se Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori povuče iz rasprave 13/07/2021 […]

Comments are closed.