Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pune se spremnici dizela, bliži se europski embargo na rusku naftu i derivate

Foto: Alexander Fox/Pixabay

Europski trgovci ususret embargu na uvoz ruske nafte i derivata hrle s punjenjem regionalnih spremnika dizela, dok alternativni izvori ostaju upitni, ograničeni i neisplativi.

>>>Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom

Europska unija uvoz ruske sirove nafte dokida u prosincu, dok embargo na derivate poput dizela mora biti zaključen do 5. veljače.

Bez dobrog scenarija

Tvrtka za analitiku i analizu energetskog sektora Vortexa u takvim okolnostima bilježi da su pošiljke ruskog dizela za skladišta u regiji Amsterdam-Rotterdam-Antwerp u razdoblju od 1. do 12. studenoga porasle na 215,000 barela dnevno (bpd), 126% više od prosjeka u listopadu.

>>>Na moru rekordne količine ruske nafte

Udjel iz Rusije u dosadašnjem je tijeku studenoga iznosio 44% ukupnog uvoza dizela, u poredbi s 39% u listopadu.

Žrtva za Ukrajinu

Vijeće EU-a i Europska komisija embargo na rusku naftu pripremaju od 24. veljače i početka invazije na Ukrajinu, no Rusija je ostala daleko najveći opskrbljivač dizelom.

“EU će morati osigurati oko 500-600 tisuća barela dizela dnevno kako bi nadomjestila ruski obujam, zamjena će doći iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i istočno od Sueza, primarno Bliskog istoka i Indije,” rekao je za Reuters analitičar tržišta Eugene Lindell iz FGE-a.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Neovisno o novim izvorima, izvjesno je da će cijene dizela u Europskoj uniji u prvom tromjesečju iduće godine stvoriti nove inflatorne pritiske u izgledno recesijskom ozračju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here