PolitikaPreporučeno

Pušilin: momci dokrajčuju ukrajinski otpor u AZOM-u | bitka za Bahmut

Bitka za Bahmut; Foto: Kanal13/YouTube

Unatoč žestokom otporu ukrajinskih branitelja ruske snage napreduju u osvajanju grada Bahmuta i gotovo su preuzele kontrolu nad strateški značajnom industrijskom zonom, rekao je Denis Pušilin, ruski upravitelj oblasti Donjeck koju je anektirao predsjednik Vladimir Putin.

>>>U kakofoniji (dez)informacija Wagner tvrdi da je osvojio AZOM | bitka za Bahmut

Njegova je izjava u proturječju s procjenama i tvrdnjama ukrajinskih i zapadnjačkih političara i analitičara koji u posljednjim danima drže da je ruska oštrica otupila i da se nastavljaju pripreme za “skorašnji” protuudar.

Ruski i proruski izvori istovremeno bilježe snaženje opsade u razrušenoj i “post-apokaliptičnoj Avdivki” i nastavak ruskog pritiska na drugim dijelovima istočne bojišnice.

“Ispiranje”

Pušilin je rekao da je većina ukrajinskih branitelja prisiljena na povlačenje iz tvornice metala AZOM smještenoj na zapadnoj obali rijeke Bahmutke.

“Ovdje je bilo značajno očistiti industrijsku zonu i samu tvornicu. Sada praktično možete reći da je to učinjeno, s tim da momci tamo dokrajčuju (ukrajinske) borce koji su ostali samo u pojedinačnim grupama,” rekao je Pušilin.

Dodao je da plaćenici Wagnera ostaju perjanica proboja.

“(Wagnerovi) momci guraju naprijed, naravno da guraju naprijed, iako to zahtjeva njihove najveće napore,” rekao je u televizijskom nastupu.

“Stvorili su nemoguće uvjete za neprijatelja da čak pažljivo pokuša dopremiti bojnu opremu, dovući rezerve, ili čak da izvuku ranjene. Sve je to za neprijatelja izrazito teško jer su sve ceste pod kontrolom (ruske) vatre.”

Wagner je preuzimanje kontrole nad industrijskom zonom i tvornicom proglasio u subotu. Plaćenici su na svojim Telegram programima u utorak rekli da još uvijek traje ispiranje malenih šačica ukrajinskih boraca, uključujući grupu opkoljenu u jednoj administrativnoj zgradi.

>>>Ukrajinci propituju održivost snaga, spremnost za protuofenzivu | WP

Glavni zapovjednik Ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni u subotu je rekao da su branitelji Bahmuta otupili rusku ofenzivu i da se situacija stabilizira.

Slična je i aktualna procjena britanskih obavještajaca koji drže da je ruska ofenziva zastala uslijed teškog gubitka ljudstva.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo govori da zapadnjačkim vojnim hardverom osnažena protuofenziva nije daleko ali da je u međuvremenu važno obraniti Bahmut i spriječiti prelijevanje ruskih snaga do zapadnih granica oblasti Donjeck.

>>>Sirskij najavio skorašnji protuudar | rat u Ukrajini

Bitka za Bahmut slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja uz velike gubitke za obje strane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Ruski izvori istovremeno tvrde da su plaćenici Wagnera opkolili grad u kojem “dokrajčuju” pojedinačne grupe ukrajinskih boraca. […]

Comments are closed.