Biznis i ekonomijaPreporučeno

Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da je potpisao ukaz koji od stranih kupaca traži da ruski plin od 1. travnja plaćaju u rubljima. Ugovori s dionicima koji ne prihvate zahtjev bit će zaustavljeni.

>>>‘Zabrinjavajuće’ razine plinskih rezervi u Njemačkoj

“Kako bi kupili ruski prirodni plin, oni moraju otvoriti račun u rubljima. Plaćanja će biti izvršena s tih računa počevši od sutra,” rekao je Putin u televizijskom nastupu.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

“Ukoliko takva plaćanja nisu izvršena mi ćemo to prihvatiti kao insolventnost kupaca, sa svim proizlazećim posljedicama. Nama nitko ništa ne prodaje zabadava, i mi također nećemo činiti dobročinstva – to znači da će postojeći ugovori biti zaustavljeni.”

Najsnažniji adut

Europska unija ruskim plinom namiruje oko trećine potreba zbog čega je energija Putinov najsnažniji adut u odgovoru na široke i snažne zapadnjačke sankcije.

>>>‘Pitanje ovisnosti’: EU podijeljen oko sankcija ruske nafte, energenata

Zahtjev su u ponedjeljak suglasjem odbacili ministri Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta – SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Francuski ministar gospodarstva rekao je da se Njemačka i Francuska pripremaju za zaustavljanje opskrbe plinom iz Rusije i izgledno šokantnu energetsku krizu.

Snaženje deviznih rezervi

Putinova naredba uspostavlja mehanizam putem kojeg kupci stranu valutu za rublje mogu zamijeniti u Ruskoj banci, učinkovito stvarajući devizne rezerve.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Predsjednik je rekao da će potez osnažiti ruski suverenitet i biti primjenjiv na sve ugovore.

>>>Ursula von der Leyen najavila nadnacionalnu nabavu plina

Odluka o uvjetovanju plaćanja u četvrtak je osnažila rusku nacionalnu valutu čija se vrijednost urušila nakon početka rata 24. veljače, no otad bilježi oporavak.

Njemačka je ‘rano upozorenje’ o nestašici plina izdala u srijedu.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] invaziju su odgovorili širokim i šarolikim sankcijama od kojih dio rezultira povratnom paljbom. Rusija je s 1. travnjem uvjetovala plaćanje plina u svojoj nacionalnoj valuti, što bi moglo dovesti do daljnjih napetosti ili nestašice tog energenta za što se pripremaju […]

Comments are closed.