PolitikaPreporučeno

Putin komentirao protuofenzivu: za tragediju je odgovoran režim u Kijevu

Ukrajinske oružane snage trpe goleme gubitke i to je tragedija za koju su u potpunosti krive kijevske vlasti, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u komentaru prvih dana dugoočekivane ukrajinske protuofenzive.

“Svjedočimo značajnim gubicima među vojnicima ukrajinskog režima,” rekao je. “Poznato je da je omjer gubitaka u napadačkim operacijama 3 prema 1. To je uobičajeni omjer, ali u ovom slučaju, on je dobro iznad uobičajenih parametara. Neću sada iznositi brojke, ali one su nevjerojatne.”

>>>Maročko: Kijev je očito napravio pogreške u kalkulacijama

Putin je u Sočiju ponovio gledište da se tragedija odvija zbog događanja iz prijašnjih godina.

“A odgovornost za ovu tragediju u cijelosti nosi trenutni režim u Kijevu, čiji je primarni izvor moći bio državni udar 2014.,” dodao je prema citatu ruske državne izvještajne agencije TASS.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prije je u tjednu naveo da su Ukrajinci u tri dana borbenih operacija izgubile do 3.715 ratnika, 52 tenka i 207 oklopnih borbenih vozila, 134 kamiona, 48 poljskih topova, kao i pet zrakoplova, dva helikoptera i 53 drona.

Prepoznat je i gubitak najmanje jednog od skupocjenih Leopard 2 tenkova.

O pogubnom startu protuudara u posljednjim su danima izvijestili i zapadnjački mediji, uključujući CNN ili Bloomberg.

Ukrajina je u petak nastavila s informacijskim “blackoutom”.

Reuters piše da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij vijećao o strategiji i “postignućima” s vojnim liderima, ali su konkretni komentari situacije na bojišnici izostali.

>>>Kijev tvrdi napredak kod Bahmuta; Moskva: napad je odbijen, ubijeno je do 415 ukrajinskih vojnika

“Za naše vojnike, za sve one koji su u ovom trenutku angažirani u posebno teškim borbama. Vidimo vaše herojstvo i zahvalni smo za svaki trenutak vaših života,” rekao je Zelenskij u svom kasnovečernjem video obraćanju. “Ukrajina je slobodna onoliko koliko ste vi jaki.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Putin komentirao protuofenzivu: za tragediju je odgovoran režim u Kijevu 09/06/2023 […]

  2. […] >>>Putin komentirao protuofenzivu: za tragediju je odgovoran režim u Kijevu […]

  3. […] >>>Putin komentirao protuofenzivu: za tragediju je odgovoran režim u Kijevu […]

  4. […] značajnim gubicima među vojnicima ukrajinskog režima,” rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Poznato je da je omjer gubitaka u napadačkim operacijama 3 prema 1. To je uobičajeni […]

  5. […] Uočljiva je i rastuća disonanca između ukrajinskih i zapadnjačkih i ruskih i proruskih izvještaja s bojišnice. Iako pojedini mediji govore da su gubici teški za obje strane, Putin je ukrajinski protuudar karakterizirao kao “tragediju”. […]

Comments are closed.