PolitikaPreporučeno

Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Vladimir Putin; Foto: Kremlj

Ruski general u petak je rekao da Moskva želi osvojiti čitav jug i istok Ukrajine, što je značajno širi vojni cilj od do sad priznatog ili prepoznatog na Zapadu.

>>>Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika središnjeg vojnog okruga Rusije, ruskim je državnim medijima rekao da Kremlj želi osvajanje čitavog Donbasa, njegovo povezivanje s poluotokom Krimom anektiranim u 2014. godini i zauzimanje čitavog juga sve do Pridnjestrovlja u Moldaviji koji čuva i nadzire ruska vojska.

Deklarirani ciljevi ugrubo odgovaraju ideji i karti Novorusije koju je iscrtao Washington Post i podrazumijevaju osvajanje stotina kilometara teritorija izvan aktualne bojišnice kao i opsadu velikih ukrajinskih gradova Nikolajeva i Odese.

Put u Pridnjestrovlje

General je prema citatima izvještajnih agencija TASS i Interfax rekao da bi potpuna kontrola nad jugom Ukrajine omogućila pristup Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (znanoj i kao Transnіstrіa; wiki), što izaziva bojazan Kijeva od otvaranja nove, južne fronte.

Ukrajina je kroz travanj opetovano izvještavala da se aerodromi u Pridnjestrovlju pripremaju za prihvat vojnih i transportnih zrakoplova s ruskim vojnicima i borbenom opremom, scenarij koji Moldavija i Transnіstrіa poriču ili odbacuju.

“Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put u Pridnjestrovlje, gdje također postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva s ruskim jezikom i porijeklom,” rekao je general prema citatu TASS-a.

>>>Putin najavio ‘ritmično i staloženo’ postizanje ‘plemenitih ciljeva’ u Ukrajini

Minekajev je izravno potvrdio i htijenje o kaljenju kopnenog koridora između Krima i Donbasa.

RIA je u svojem izvještaju navela da je general zapadnjačke procijene o nazadovanju, logističkim i drugim poteškoćama nazvao “debelo promašenima.”

>>>Strateško-propagandna analiza potonuća vremešne raketne krstarice Moskva

“Mediji sada puno govore o nekim neuspjesima naših oružanih snaga. No to nije tako. U prvim danima … ukrajinska strategija bila je osmišljena kako bi naše snage povukla naprijed, individualne grupe ruskih vojnika pale su u pripremljene zasjede i pretrpjele gubitke,” rekao je. “No, ruske su se oružane snage tome jako brzo prilagodile i promijenile taktiku.”

>>>Raketni, artiljerijski ili zračni – masovni uskrsni udari Rusije na Ukrajinu

General je, prema RIA-i, potvrdio i od potapanja ruskog admiralskog broda izrazito uočljivu strategiju neutralizacije ukrajinskih snaga iz daljine.

“Raketni i drugi udari protiv ukrajinskih snaga znače da Rusija može izazvati ozbiljnu štetu bez gubitaka trupa,” rekao je.

“Maske su pale”

Ukrajina je u prvoj reakciji odvagnula kako njegovi komentari potvrđuju da je naracija o “specijalnoj vojnoj operaciji” bez teritorijalnih ambicija lažna.

“Prestali su to skrivati,” napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. Rusija je “priznala da njezin cilj u ‘drugom stupnju’ rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacije istočne i južne Ukrajine. Imperijalizam kao takav.”

Glavni stožer ukrajinske vojske istovremeno je izvijestio o snaženju napada širom istočne bojišnice, uključujući pokušaj proboja u Harkovsku oblast smještenu sjeverno od glavnog cilja Rusije, Donbasa.

>>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

Ruske su granate u petak pogodile glavnu tržnicu u gradu Harkivu. Hitne službe javljaju o stradalima, no detalji su u trenutku objave nejasni. Pogođena je i dvorana za vjenčanja i jedna stambena zgrada.

“Djela, a ne riječi.”

Washington je odbacio najavu krojenja Novorusije.

“Djela, a ne riječi. Mislim da mi moramo gledati i vidjeti što Rusi zapravo rade,” rekao je za CNN tajnik Pentagona za odnose s javnošću, John Kirby. “Mi još uvijek procjenjujemo da je Mariupolj sporan, da ga Rusi nisu preuzeli i da tamo još ima aktivnog ukrajinskog otpora.”

>>>Čečeni osvojili mariupoljsku luku, predalo se više od 1,000 ukrajinskih marinaca: Kadirov

Rusija s druge strane tvrdi da su urbani dijelovi grada osvojeni. Predsjednik Vladimir Putin njegovo je oslobođenje proglasio u četvrtak i vojnicima naredio da odustanu od proboja u čeličanu Azovstal u kojoj su bez izlaza zatočene još stotine ukrajinskih branitelja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (5)

  1. […] >>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini […]

  2. […] Ukrajina se pribojava da bi regija mogla postati poligon za napad na njezin jugoistok u recentno potvrđenom scenariju kreiranja Novorusije. […]

  3. […] je general u travnju otvoreno izrazio nakanu Rusije da sporno područje učini dijelom […]

  4. […] je general otvoreno rekao da Rusija kroji granice Novorusije koje uključuju čitav istok Ukrajine i podrazumijevaju kontrolu […]

Comments are closed.