PolitikaPreporučeno

Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Ruski general u petak je rekao da Moskva želi osvojiti čitav jug i istok Ukrajine, što je značajno širi vojni cilj od do sad priznatog ili prepoznatog na Zapadu.

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika središnjeg vojnog okruga Rusije, ruskim je državnim medijima rekao da Kremlj želi osvajanje čitavog Donbasa, njegovo povezivanje s poluotokom Krimom anektiranim u 2014. godini i zauzimanje čitavog juga sve do Pridnjestrovlja u Moldaviji koji čuva i nadzire ruska vojska.

Deklarirani ciljevi ugrubo odgovaraju ideji i karti Novorusije koju je iscrtao Washington Post i podrazumijevaju osvajanje stotina kilometara teritorija izvan aktualne bojišnice kao i opsadu velikih ukrajinskih gradova Nikolajeva i Odese.

Put u Pridnjestrovlje

General je prema citatima izvještajnih agencija TASS i Interfax rekao da bi potpuna kontrola nad jugom Ukrajine omogućila pristup Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (znanoj i kao Transnіstrіa; wiki), što izaziva bojazan Kijeva od otvaranja nove, južne fronte.

Ukrajina je kroz travanj opetovano izvještavala da se aerodromi u Pridnjestrovlju pripremaju za prihvat vojnih i transportnih zrakoplova s ruskim vojnicima i borbenom opremom, scenarij koji Moldavija i Transnіstrіa poriču ili odbacuju.

“Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put u Pridnjestrovlje, gdje također postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva s ruskim jezikom i porijeklom,” rekao je general prema citatu TASS-a.

Minekajev je izravno potvrdio i htijenje o kaljenju kopnenog koridora između Krima i Donbasa.

RIA je u svojem izvještaju navela da je general zapadnjačke procijene o nazadovanju, logističkim i drugim poteškoćama nazvao “debelo promašenima.”

“Mediji sada puno govore o nekim neuspjesima naših oružanih snaga. No to nije tako. U prvim danima … ukrajinska strategija bila je osmišljena kako bi naše snage povukla naprijed, individualne grupe ruskih vojnika pale su u pripremljene zasjede i pretrpjele gubitke,” rekao je. “No, ruske su se oružane snage tome jako brzo prilagodile i promijenile taktiku.”

General je, prema RIA-i, potvrdio i od potapanja ruskog admiralskog broda izrazito uočljivu strategiju neutralizacije ukrajinskih snaga iz daljine.

“Raketni i drugi udari protiv ukrajinskih snaga znače da Rusija može izazvati ozbiljnu štetu bez gubitaka trupa,” rekao je.

“Maske su pale”

Ukrajina je u prvoj reakciji odvagnula kako njegovi komentari potvrđuju da je naracija o “specijalnoj vojnoj operaciji” bez teritorijalnih ambicija lažna.

“Prestali su to skrivati,” napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. Rusija je “priznala da njezin cilj u ‘drugom stupnju’ rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacije istočne i južne Ukrajine. Imperijalizam kao takav.”

Glavni stožer ukrajinske vojske istovremeno je izvijestio o snaženju napada širom istočne bojišnice, uključujući pokušaj proboja u Harkovsku oblast smještenu sjeverno od glavnog cilja Rusije, Donbasa.

Ruske su granate u petak pogodile glavnu tržnicu u gradu Harkivu. Hitne službe javljaju o stradalima, no detalji su u trenutku objave nejasni. Pogođena je i dvorana za vjenčanja i jedna stambena zgrada.

“Djela, a ne riječi.”

Washington je odbacio najavu krojenja Novorusije.

“Djela, a ne riječi. Mislim da mi moramo gledati i vidjeti što Rusi zapravo rade,” rekao je za CNN tajnik Pentagona za odnose s javnošću, John Kirby. “Mi još uvijek procjenjujemo da je Mariupolj sporan, da ga Rusi nisu preuzeli i da tamo još ima aktivnog ukrajinskog otpora.”

Rusija s druge strane tvrdi da su urbani dijelovi grada osvojeni. Predsjednik Vladimir Putin njegovo je oslobođenje proglasio u četvrtak i vojnicima naredio da odustanu od proboja u čeličanu Azovstal u kojoj su bez izlaza zatočene još stotine ukrajinskih branitelja.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti