PolitikaPreporučeno

Putin naredio mobilizaciju 300,000 rezervista

Vladimir Putin; Foto: AP/Twitter

Rusija će svoju vojnu kampanju u Ukrajini osnažiti s 300,000 rezervista, rekao je u srijedu ministar obrane Sergej Šojgu.

Također je, prvi put od 25. ožujka, naveo podatke o dosadašnjim ruskim žrtvama na bojišnici. Prema njegovim riječima od 24. veljače i početka invazije ubijeno je 5,937 ruskih vojnika.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata s jutrom je proglasio predsjednik Vladimir Putin, rekavši da je dodatno ljudstvo nužno za pobjedu ne samo protiv Ukrajine, veći i protiv zapadnjačkih posrednika.

25 milijuna potencijalnih boraca

Šojgu je odbacio navode Kijeva i Zapada da je Rusija kroz sedam mjeseci svoje “specijalne vojne operacije” pretrpjela teške gubitke i dodao da se 90% ranjenih ruskih vojnika vratilo na bojišnicu.

Pentagon je u kolovozu iznio procjenu da je ranjeno ili ubijeno između 70,000 i 80,000 ruskih vojnika, prema prosudbi iz srpnja, ubijeno je njih oko 15,000.

Šojgu je rekao da Rusija na raspolaganju ima 25 milijuna potencijalnih boraca.

Uredba objavljena na stranicama Kremlja otkriva da se poziv odnosi samo na rezerviste s vojnim iskustvom. Ministar je rekao da uvjete zadovoljava oko 300,000 muškaraca.

>>>Zapadnjački dužnosnik: u strogo vojnom tumačenju, Rusija se povukla a ne doživjela kolaps

Dodao je da će regrutiranima prije razmještanja pružiti dodatnu obuku i da se poziv ne odnosi na novake i studente.

“To su uistinu oni koji su služili, koji imaju vojnu specijalizaciju koja je danas potrebna Oružanim snagama, koji imaju borbeno iskustvo … to se ne odnosi na one koji služe vojni rok. Oni nisu predmet mobilizacije … naši ročnici također će nastaviti služiti, na teritoriju Ruske Federacije.”

>>>Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta

Ministar je ocijenio da će mobilizaciji Rusiji pomoći “konsolidirati” tisuće kilometara dugu crtu bojišnice.

Plebisciti

Proruski separatisti ovog su tjedna najavili seriju neposrednih plebiscita o pripajanju matici po čijem bi zaključenju Rusija mogla izmijeniti okvire “specijalne operacije” i krenuti u rat za “ruski teritorij”.

Dmitrij Medvjedev, bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, u recentnim je istupima rekao da će ishod glasanja biti nepovratan i najvećoj nuklearnoj sili svijeta dati carte blanche da brani ono što će postati zakonitim dijelom njezina teritorija.

>>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

“Zadiranje u ruski teritorij je zločin koji vam omogućuje korištenje svih snaga samoobrane,” napisao je u objavi na Telegramu. “Zbog toga se Kijev i Zapad toliko plaše ovih referenduma.”

Uvid u Google trendove i objave na društvenim mrežama u srijedu bilježe snažan interes za odlaskom iz Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Referendumi koincidiraju s ukrajinskom protuofenzivom u kojoj je ponovno zauzet veliki pojas teritorija na sjeveroistoku i proglasom ruskog predsjednika o djelomičnoj mobilizaciji 300,000 rezervista. […]

  2. […] Očekuje se da će predsjednik rezultate prepoznati u petak, samo tjedan dana nakon što je naredio djelomičnu mobilizaciju u Rusiji i uzgred osnažio prijetnje nuklearnim […]

  3. […] iz temelja mijenja prirodu sukoba kakvu smo do sad vidjeli, baš poput mobilizacije … i moguće aneksije,” dodao je izvor u komentaru aktualnih  geopolitičkih […]

  4. […] je na seriju poraza na sjeveroistoku Ukrajine odgovorio mobilizacijom 300,000 vojnika i plebiscitima koje je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres karakterizirao kao […]

  5. […] druga velika kocka, prva i najveća vojna mobilizacija od Drugog svjetskog rata koja propituje odlučnost obitelji i građana, također je označena stihijom i […]

Comment here