PolitikaPreporučeno

Putin naredio ‘nuklearno stanje visoke pripravnosti’ | rat u Ukrajini

Vladimir Putin; Foto: kremlin.ru

Predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je svojem vojnom zapovjedništvu naredio da ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Sjedinjenje Američke Države neposrednu su odgovorile da naredba rat eskalira na “totalno neprihvatljiv način.”

Odvraćanje

Putin je krizu podgrijao nakon suočavanja s neočekivano snažnim otporom Ukrajinaca i sankcijama koje uključuju “nuklearnu opciju” isključenja ruskih banaka iz globalnog bankarskog sustava za razmjenu poruka, SWIFT-a.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

Predsjednik je tijekom proglasa citirao “agresivne izjave” lidera NATO-a i gospodarske sankcije.

>>>Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine

“Kako možete vidjeti, ne samo da zapadne zemlje poduzimaju neprijateljske mjere protiv naše zemlje u gospodarskoj dimenziji – mislim na nezakonite sankcije za koje svi jako dobro znaju – nego i najviši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a sebi dopuštaju agresivne izjave povezane s našom zemljom,” rekao je.

Opetovane, izravne prijetnje

Putin je u posljednjim tjednima opetovano i izravno zaprijetio nuklearnim ratom.

“Želim još jednom naglasiti. Govorim to, ali bih jako volio da me napokon čujete, i da to svojoj publici isporučite u tisku, na TV-u i online. Razumjeli ili ne, ako se Ukrajina priključi NATO-u i Krim pokuša vratiti vojnim sredstvima, europske će zemlje automatski biti uvučene u ratni sukob s Rusijom.

(…)

Neće biti pobjednika. I vi ćete u taj sukob biti uvučeni protiv svoje volje. Nećete imati vremena ni za treptaj oka kad izvršite Članak 5. (koji definira zajedničku obranu NATO-a),” rekao je početkom veljače nakon sastanka s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.”

Upozorenje je ponovio i 24. veljače tijekom deklaracije “ograničene vojne akcije” u Ukrajini.

“Spremni smo na svaki razvoj događaja. U tom smislu su donesene sve potrebne odluke. Nadam se da ćete me čuti,” rekao je.

>>>Nesputan gnjev i izravna prijetnja Zapadu – Putinova deklaracija rata | VIDEO

Ukrajinski ministar vanjski poslova Dmitro Kuleba u nedjelju je odvagnuo da je naredba o nuklearnom odvraćanju pokušaj pritiska na Ukrajinu ususret pregovorima.

“Ako bi Putin iskoristio nuklearno oružje protiv Ukrajine to bi bila katastrofa za svijet,” rekao je.

Pregovori

U četvrtom danu najvećeg napada na jednu europsku državu od Drugog svjetskog rata Ured ukrajinskog predsjednika javlja da su dogovoreni prvi službeni pregovori između Kijeva i Moskve. Susret će se održati bez preduvjeta na Bjelorusko-ukrajinskoj granici, rečeno je.

>>>Geopolitički uvid u treći dan ruske invazije na Ukrajinu | 26. veljače 2022.

Ruska je sila u nedjelju nastavila s bombardiranjem glavnog ukrajinskog grada Kijeva, iz Ukrajine je izbjeglo gotovo 400,000 ljudi.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Putin naredio ‘nuklearno stanje visoke pripravnosti’ | rat u Ukrajin… 27/02/2022 […]

  2. […] Sjedinjene Države nisu zabilježile nikakvo “pomicanje mišića” nakon što je predsjednik Vladimir Putin ruske nuklearne snage u nedjelju stavio u stanje visoke pripravnosti (više). […]

  3. […] Ruski predsjednik Vladimir Putin u rat je krenuo uz oštri podsjetnik da je njegova zemlja najveća nuklearna sila svijeta, on je 27. veljače proglasio “nuklearno stanje visoke pripravnosti”. […]

Comments are closed.