PolitikaPreporučeno

Putin u Saudijskoj Arabiji komentirao aktualni Bliski istok, sirijski ustav  

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da novi ustav koji se kroji za Siriju treba garantirati prava svih etničkih i religijskih skupina. On je u intervjuu naširoko popraćenom u saudijskim medijima rekao da je “interakcija” Sirijaca s ruskom vojnom policijom “pozitivna” i da je većina ruskog vojnog osoblja u Siriji muslimanske vjeroispovijesti porijeklom sa sjevera Kavkaza.

Naveo je da Rusija može odigrati ključnu ulogu na Bliskom istoku zbog svojih dobrih odnosa s Iranom i arapskim svijetom te da sa saudijskim princem i de facto vladarem Mohammed bin Salmanom uživa “jako prijateljske osobne odnose”.

Odgovarajući na pitanja o Iranu koji već desetljećima vodi “proxy rat” sa Saudijskom Arabijom, Putin je rekao da se može i treba razgovarati o iranskom raketnom programu.

“Moguće je, i trebalo bi razgovarati o iranskom raketnom programu… ali je raketni program jedna stvar, a nuklearni druga,” rekao je.

Putin je u razgovoru za Al Arabiya natuknuo i da Rusija analizira nove investicije u Saudijskoj Arabiji. Ruska kompanija Sibur Holding razmatra gradnju petrokemijskog kompleksa vrijednog više od milijardu dolara.

>>>Kina planira 280 milijardi dolara investicija u iranske sektore na udaru američkih sankcija

Ruski predsjednik je u prvom službenom posjetu Kraljevstvu u više od desetljeća.

(Grabancijaš/agencije)