Biznis i ekonomijaPreporučeno

Putin uzvraća udarac: Moskva može proizvoljno i jednostrano okončati svaki izvoz i ugovor

Vladimir Putin; Foto: BBC/YouTube

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je izvijestio Zapad da jednostrano može okončati svaki izvoz i ugovor, u najsnažnijem odgovoru na teret sankcija nametnutih od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika zbog ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Neprikosnoveni lider Rusije od 1999. godine u utorak je potpisao široki ukaz koji brani izvoz proizvoda i sirovina pojedincima ili pravnim osobama na listi sankcija koju će ruske vlasti skrojiti u roku od 10 dana.

Otvorena bojišnica

Uredba je na snagu stupila potpisivanjem i Moskvi daje moć da posije kaos širom tržišta budući da podrazumijeva trenutačni prekid izvoza entitetima ili osobama koje se nađu na listi.

>>>Porast isporuke ruskog plina u Europu

Putin je dokument jasno i izričito uokvirio kao odgovor na “nezakonite akcije” Sjedinjenih Država i njihovih saveznika čiji je cilj lišavanje “Ruske Federacije, građana Ruske Federacije i ruskih pravnih osoba od prava vlasništva ili ograničavanja njihovih imovinskih prava”.

>>>U Bruxellesu frenetični sastanci o Rusiji, kontroli cijena, ograničavanju brzine, radu od kuće…

Uredba uspostavlja “posebne gospodarske mjere odmazde povezane s neprijateljskim akcijama pojedinih stranih država i međunarodnih organizacija”.

Neistražene vode

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici na rusku su invaziju Ukrajine koja je započela 24. veljače odgovorili sankcijama bez presedana u modernoj povijesti, što je Putin prihvatio kao deklaraciju gospodarskog rata.

>>>Think-tank upozorava na porast cijena hrane, krajnjeg siromaštva | rat u Ukrajini

Zapadnjački pokušaji da gospodarski izoliraju Rusiju – jednog od najvećih proizvođača prirodnih resursa na svijetu – globalnu ekonomiju guraju u nepoznate i neistražene vode uz povratnu paljbu ili samoranjavanje dionika.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Europska unija, čiji su čelnici i političari izrazili spremnost na žrtvu, osobito trpi, uz povijesnu inflaciju čija stopa rekorde obara iz mjeseca u mjesec.

Jednostrani i neposredni prekid ugovora

Brojni dionici, istraživači i humanitarne organizacije upozoravaju na nestašicu hrane i drugih temeljnih proizvoda. Situacija je osobito akutna u zemljama u razvoju.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Putin, ovih dana u svojoj 69 godini, opetovano je upozoravao da će Moskva na gospodarske pritiske odgovoriti istom mjerom, no Kremlj se prije utorka suzdržavao od širokih manevara, iako je dionike Europske unije, Poljsku i Slovačku, odsjekao od svoje plinske mreže i od članica zatražio da energent plaćaju u rubljima.

>>>‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Uredba, među ostalim, podrazumijeva neposredno raskidanje ugovora s ljudima ili pravnim osobama koje se nađu na crnoj listi te otvara vrata definiranju “dodatnih kriterija”.

“Ovo je okvirna uredba,” rekla je Tatjana Stanovaja, izvanredna znanstvenica pri Moskovskom Carnegie centru i osnivačica tvrtke za političku analizu R.Politik. “Sada bi konkretne liste trebala razraditi vlada. To je glavna stvar, na koju moramo čekati.”

Ispunjavanje vakuuma, koncentracija moći

Rusija je u prvoj polovici travnja izvijestila da bi njezin bruto domaći proizvod (BDP) ove godine mogao posrnuti za više od 10% i najviše od sloma Sovjetskog Saveza u 1991. godini.

>>>Rusko gospodarstvo očekuje najstrmiji pad od 1994.

Iako je većina zapadnjačkih firmi tek zastala s poslovanjem, pojedine su kolosalne tvrtke, poput energetskih divova BP-a ili Shella, odlučile otpisati svoju imovinu u Rusiji što je otvorilo put restrukturiranju i širenju poslovnih carstava ruskih oligarha.

Pratite nas na Google vijestima

Grabanacijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Putin uzvraća udarac: Moskva može proizvoljno i jednostrano okončati svaki izvoz… 04/05/2022 […]

Comments are closed.