PolitikaPreporučeno

Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

Vladimir Putin; Foto: kremlin.ru

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija udariti nove ciljeve ako Sjedinjene Američke Države u ratni teatar isporuče rakete većeg dometa, izvijestila je u nedjelju agencija TASS.

Ako dođe do opskrbe takvim raketama, “mi ćemo udariti ciljeve koje još nismo gađali,” rekao je Putin u razgovoru za Rusija-1 televiziju uskraćujući pojedinosti.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Predsjednik je odvagnuo da “galama” oko opskrbe Ukrajine zapadnjačkim oružjem hotimice produljuje sukob.

Posrednički rat

Ukrajina od prijateljskih zemalja traži sustave za višestruko lansiranje raketa (MLRS) poput američkih M270 i M142 HIMARS. Riječ je o skupom vojnom hardveru, primjerice, potonji ima domet do 300 kilometara i cijenu, s municijom, od oko šest milijuna dolara po sustavu.

>>>Ukrajini stiže 15 njemačkih Geparda

Iako su ruski dužnosnici upozorili da bi američka odluka za snaženje uloge u posredničkom ratu mogla pogoršati sukob, Putin je rekao da razmještanje naprednih sustava u konačnici neće imati fundamentalni značaj za bojišnicu.

>>>Švicarska posegnula za vetom na dansku isporuku oklopnih vozila Ukrajini

“Mi razumijemo da bi ovo snabdjevenije (naprednim raketnim sustavima) iz Sjedinjenih Država i pojedinih drugih zemalja trebalo nadoknaditi gubitnike u vojnoj opremi,” rekao je. “To nije ništa novo. To, u suštini, ne mijenja ništa”.

“Lomljenje oraha”

Ukrajina je zavjetovala da američke sustave neće koristiti za napade preko granice, već isključivo za obranu svojeg teritorija.

“To nema nikakve veze s povjerenjem ili nepovjerenjem u ukrajinski režim jer ovisi o vrsti raketa koje će Amerikanci opskrbljivati,” rekao je Putin.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Predsjednik se u istom intervjuu, objavljenom u subotu, pohvalio da su ruske protuzračne snage srušile desetke ukrajinskih vojnih letjelica i da arsenal Ukrajine “lome kao orahe”.

Naveo je da je Ukrajina na početku “specijalne vojne operacije” imala oko 515 naprednih raketnih sustava od kojih je 380 “eliminirano”.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

Ukrajina je u nedjelju izvijestila o prvom udaru na Kijev u više od mjesec dana. Njezini su izvori naveli da su dalekometnim projektilima ispaljenima s teških bombardera s velike udaljenost pogođene dvije lokacije u predgrađu i da su korištene rakete puno skuplje od uništene vojne opreme.

Moskva je rekla da se u jednom od ciljeva nalazila pošiljka tenkova iz istočne Europe.

Grabancijaš/TASS/Reuters

Comments (4)

  1. […] Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’ 05/06/2022 […]

  2. […] Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’ 05/06/2022 […]

  3. […] je zapadnjačke pošiljke oružja nastavila “lomiti poput oraha”. Rusija je u ponedjeljak prema izvješću ministarstva obrane uništila vojni hardver u blizini […]

Comments are closed.