Fun

Rabska fjera proslavila punoljetnost uz tisuće oduševljenih gostiju

Da Rabljani zaista mogu biti ponosni i zadovoljni svime što su svojim gostima pokazali u tri dana održavanja 18. Rabske fjere, govori činjenica kako je ovogodišnje izdanje srednjovjekovnog festivala okupilo dosad nikad veći broj posjetitelja svih generacija.

Zadnjeg dana Fjere, 27. srpnja, napeto su se iščekivale već tradicionalne Rapske viteške igre koje ove godine nažalost nisu dočekale svog viteza pobjednika. Naime, nekoliko minuta nakon početka turnira obilna kiša je pomrsila planove domaćina i organizatora te se zbog vremenskih neprilika viteška igra i zabava naposljetku nisu mogli održati. Ipak, završnog dana svečanosti za mnoge posjetitelje bio je doživljaj prisustvovati procesiji i svečanom hodu rapskih samostreličara kroz grad uz pratnju bubnjeva i fanfara.

Foto: Petar Lupić

Tijekom trodnevnog slavlja, i stari i mladi oživjeli su tradicionalne zanate poput ručne izrade kožne obuće i odjeće, pletenja ribarske mreže ili cvjetnih vjenčića, a pripadnice ljepšeg spola kosu su ukrašavale tradicionalnim frizurama. Posjetitelji su imali prilike obići preko 100 radionica na kojima je sudjelovao najveći broj kostimiranih sudionika dosad, njih više od 700, a gosti su mogli i iz prve ruke vidjeti tradicionalne nošnje Rabljana i Rabljanki izrađenih od tkanine žutice. Pekla se i neizostavna rabska torta, pripremali otočki deserti, degustiralo vino i pivo domaćih pivara, a ulicama se širio miris lokalnih delicija. Zabava nije izostala ni za najmlađe koji su se okušali u starim srednjovjekovnim igrama poput one s kamenčićima na podlozi od platna.

Foto: Petar Lupić

Unatoč tome što ovogodišnje izdanje nagrađivane manifestacije zbog vremenskih uvjeta nije uspjelo doživjeti vrhunac proslave, tijekom 3 dana gosti su ipak imali prilike doživjeti nezaboravno iskustvo Fjere koja je još jednom pokazala zašto je jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja na Jadranu.

Foto: Petar Lupić

(404)