Biznis i ekonomijaPreporučeno

Racije u njemačkim ministarstvima financija i pravosuđa

Njemački ministar financija Olaf Scholz; Foto: Benoit Bourgeois

Njemački tužitelji u četvrtak su izveli racije ureda i prostora ministarstava financija i pravosuđa uslijed istrage nacionalne agencije za sprječavanje pranja novca koja stiže ususret parlamentarnim izborima 26. rujna.

Tužitelji su fokusirani na nacionalnu Financijsko-obavještajnu jedinicu (Financial Intelligence Unit, FIU) koja djeluje pod okriljem njemačkog ministarstva financija i usko surađuje s Europolom i optužbe da je ona propustila spriječiti sumnjive transakcije vrijedne milijune eura.

>>>Podrška konzervativcima ‘niže od dna’; Scholz: potreban je novi početak | izbori u Njemačkoj

Pokretanje istrage koincidira s rastom podrške ministru financija, socijaldemokratu Olafu Scholzu koji prema posljednjim anketama ima dobre izglede postati kancelarom.

Na prvi je pogled nejasno može li vijest utjecati na njegov rejting. Ministarstvo je u izjavi navelo da istraga uživa punu podršku i ne zahvaća njegove zaposlenike.

Reuters bilježi da je oporba brzo iskoristila prigodu za kritiku.

“Ovo je sigurnosni rizik za Njemačku,” rekao je zastupnik Fabio De Masi (Die Linke). “Trebamo financijsku policiju s kriminalističkom ekspertizom. Njemačka je raj za kriminalce.”

Tužitelji kažu da su banke u posljednjim godinama FIU upozorile na desetke tisuća sumnjivih transakcija, uključujući sumnje na pranje novca za trgovinu drogom, oružjem ili za financiranje terorizma. Istraga želi utvrditi zašto jedinica dobivene informacije nije proslijedila policiji i drugim agencijama za provođenje zakona.

>>>Krajnja Ljevica ‘ispunjava obećanja’, traži ulogu u koaliciji SPD-a i Zelenih | izbori u Njemačkoj

Također se traži objašnjenje zašto su izvješća o sumnjivim transakcijama drastično pala od 2017. godine, nakon što je FIU preuzeo borbu protiv pranja novca.

Prijašnje su racije utvrdile postojanje iscrpne dokumentacije o komunikaciji između dviju danas pretresenih ministarstava.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] INSA-e sugerira i da ovotjedne racije u ministarstvima financija i pravosuđa nisu narušile popularnost ministra financija Olafa Scholza, nadmoćnog preferencijalnog pobjednika […]

Comments are closed.