Politika

Radman: otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u listopadu  

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da očekuje otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom u listopadu ove godine.

Ministri EU-a su na neformalnom susretu raspravljali o hibridnim prijetnjama, krizi na Bliskom istoku i Iranu.

“Proširenje Europske unije na Zapadni Balkan jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a”, ponovio je hrvatski ministar vanjskih poslova na marginama neformalnog summita ministara EU-a u Helsinkiju.

>>>93 posto Albanaca želi u EU

Pozdravio je rješenje spora oko imena između Grčke i Sjeverne Makedonije te poručio da očekuje otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om u listopadu 2019.

“Mi podržavamo njihov ulazak u Europsku uniju, ali uz ispunjavanje svih važnih kriterija koji im stoje na putu”, rekao je Grlić Radman i pozvao Bosnu i Hercegovinu da “što prije uspostavi vlast kako bi bila funkcionalna”.

>>>U Srbiji sve više mladih protiv ulaska u Uniju: anketa

Ministri EU-a su na neformalnom susretu raspravljali o hibridnim prijetnjama, krizi na Bliskom istoku i Iranu.

Šef hrvatske diplomacije rekao je da su se ministri založili za “poštivanje temeljnih načela slobodne plovidbe i pomorske sigurnosti u Zaljevu”, a EU je također iskazala “predanost nuklearnom sporazumu s Iranom”.