Biznis i ekonomija

Radnici Đure Đakovića stigli iz ‘prokužene Švedske’, testirani i smješteni u karantenu

Skupina od 15 radnika Đure Đakovića Montaže stigla je u četvrtak iz Švedske u Hrvatsku, a po ulasku u RH svi su testirani na virus SARS-CoV-2 te su upućeni i smješteni u županijsku karantenu, izvijestio je brodsko-posavski Županijski stožer Civilne zaštite.

Švedska je jedna od raritetnih zemalja koja se odlučila za strategiju postizanja “imuniteta krda” što znači da nije posegnula za strogim mjerama ili “zaključavanjem ekonomije”. Iako je taktika predmet šire javne rasprave, posljedice su već vidljive pa nacija bilježi jednu od najvećih stopa smrtnosti (na 100,000 stanovnika) globalno.

“Kako je i najavljeno, sukladno ranije utvrđenom protokolu između županijskog Stožera civilne zaštite i Uprave tvrtke, grupa od 15 radnika ĐĐ Montaže stigla je jutros iz Švedske u Republiku Hrvatsku. Nakon ulaska u Hrvatsku svi su radnici testirani na prisutnost virusa SARS-CoV-2 te su potom upućeni i smješteni u županijsku karantenu gdje će idućih 14 dana biti pod nadzorom epidemiologa”, navodi se u priopćenju Županijslpg stožera CZ.

>>>Stručnjaci traže ‘brzu i radikalnu’ promjenu kursa u Švedskoj: COVID-19

Rezultati nalaza testiranih radnika očekuju se kasno popodne ili tijekom večeri, dodaje se.

Kako prenose lokalni portali u Slavonskom Brodu, radnici Đure Đakovića su putovali u Hrvatsku u nekoliko vozila. Ušli su preko graničnog prijelaza Macelj.

>>>Koronavirus među povratnicima s gradilišta u Švedskoj: Brodsko-posavska županija

Inače, u Hrvatsku se već vratila jedna skupina od 20 radnika s Montažing gradilišta u Švedskoj. Ta je skupina u Hrvatsku stigla zrakoplovom iz Frankfurta.

Iz županijskog Stožera danas su naveli i da u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19, ali tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana.

Također nakon potvrđena dva uzastopna negativna nalaza, jedna osoba je ozdravila.

Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako i dalje iznosi 37, ozdravljenih je sada 16 osoba, a uz jednu ranije umrlu osobu, trenutno je 20 aktivnih oboljelih osoba od COVID-19.

Grabancijaš/Hina