Biznis i ekonomijaPreporučeno

Radnička fronta i Sandra Benčić kude Vladu zbog odnosa prema radnicama Orljave | VIDEO

Foto: Cropix/YouTube

Radnička fronta u srijedu se pridružila prosvjedu radnica požeške tekstilne tvrtke Orljava koje su na Trgu svetog Marka tražile sastanak s predstavnicima Vlade kako bi razgovarale o neizvjesnoj budućnosti.

Prema priopćenju Radničke fronte, Orljava je u jeku pandemije ostala bez glavnog kupca, njemačke tvrtke Olymp o čemu su sindikati izvijestili Vladu. Broj radnica je smanjen s više od 300 na njih 180, dok je Trgovački sud u Slavonskom Brodu pozvao na stečajno ročište zakazano za 2. srpnja.

>>>Tekstilci traže veći udjel u javnoj nabavi, upozoravaju da ‘najgore tek dolazi’: HGK

Dionici, uključujući Novi sindikat i Sindikat tekstila, kože i obuće o svemu su opetovano kontaktirali Vladu, ali su njihovi dopisi ostali bez odgovora.

“Neodgovorno ponašanje”

“Ova tvrtka je u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske, što znači ne samo da je odgovornost u potpunosti na Vladi, već i da se u ovom slučaju Vlada ne može izvlačiti da su joj ‘ruke vezane’ što je valjda najdraža rečenica premijera Andreja Plenkovića u situacijama kada je riječ o privatnim firmama, kao i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, ministra koji je već u prošloj vladi zabio posljednji čavao u lijes brodogradnje, kojeg su radnici Uljanika zvali ‘ministar idući tjedan’ jer mu je to bio univerzalni odgovor na svako egzistencijalno pitanje stotina radnika koji su ostali bez posla,” napisali su u priopćenju iz Radničke fronte koja je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Darku Horvatu uputila zastupničko pitanje: “Koji je razlog neodgovornog vlasničkog ponašanja prema tvrtki Orljava, prema radnicama koje rade za minimalac, a za tvrtku koja je u stopostotnom vlasništvu države?”.

Odnos poslodavca prema radnicama u srijedu je osudila i zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka), ocijenivši da slučaj Orljave “pokazuje kako se premijer Andrej Plenković hvali da spašava gospodarstvo, a istovremeno uništava tvornice u državnom vlasništvu.”

Radnička fronta navodi da je jedno od rješenja s kojima su upoznate radnice privatizacija Orljave kroz đakovačku tvrtku za proizvodnju zaštitne opreme i odjeće Hemco.

Hina javlja da je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat primio predstavnike radnica te da će o rezultatima razgovora informirati javnost.

“Vlada ne bježi od svoje obveze”

Ministar Darko Horvat izjavio je nakon pregovora da do prosvjeda nije trebalo doći jer je Vlada već poduzela određene korake, koji su ranije najavljeni.

“Vlada ne bježi od svoje obveze, radnici će temeljem zakonskih osnova dobiti svoje tri neisplaćene plaće. Obećao sam, u sljedećih 10 dana radnici će primiti svoje plaće,” rekao je ministar prema citatu Hine.

>>>Posavec: cijeli sjever Hrvatske ima niže plaće od prosjeka, države ne brine za tekstilce i obućare

Dodao je da u sljedećim danima treba “raspetljati i razriješiti” dugove Orljave prema dobavljačima, kao i otvorena pitanja oko mogućeg preuzimanja radnica i proizvodnje od strane Hemca.  

“Tih 30 milijuna kuna, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza generirano je unatrag pet godina. Je li se moglo sanirati unatrag dva, tri ili pet mjeseci – vjerojatno da,” rekao je.

Comments (1)

  1. […] >>>Radnička fronta i Sandra Benčić kude Vladu zbog odnosa prema radnicama Orljave | VIDE… […]

Comments are closed.