Biznis i ekonomijaPreporučeno

Radnička fronta najavila akciju zbog loših uvjeta rada, mobbinga u Saponiji i Kanditu

Foto: Radnička fronta/Handout

Nekolicina ogorčenih radnica i radnika Saponije i Kandita u posljednjim se tjednima javila Radničkoj fronti tražeći pomoć zbog pogoršanih uvjeta rada.

Prema njihovim navodima situacija je za zaposlene počela nazadovati u posljednjim godinama, otkako o poslovnim procesima odlučuju predsjednica uprave Dajana Mrčela i direktorica proizvodnje Silvija Margeta “koje svoj poslovni uspjeh temelje na bezočnom zakidanju tisuću radnika koji rade u vrlo lošim radnim uvjetima, sa sramotno niskim plaćama, uz kontinuirano psihičko maltretiranje.”

>>>RF ponudio besplatnu pravnu pomoć radniku koji je sjekirom izudarao poslodavčev automobil

“Radnici Saponije i Kandita nemaju dodatke na otežane uvjete rada, unatoč tome što rade u uvjetima velike buke, mikroklimatski uvjeti su loši, temperature su paklene (klimatizacija nedovoljna ili je nema), a ponegdje su ogromne i temperaturne razlike kojima su radnici izloženi. U pogonu gdje se kuha prostor je zatvoren, bez prozora ili adekvatnih aspiratora,” napisali su u nedjelju iz Radničke fronte u priopćenju kojem su priložene fotografije poplavljenih prostora nakon jače kiše u Osijeku.

Foto: Radnička fronta/Handout

Zaposleni kažu da je riječ o uobičajenoj situaciji prilikom snažnijih oborina koju Uprava Saponije rješava pozivima vatrogasnoj službi.

>>>Radnička fronta i Sandra Benčić kude Vladu zbog odnosa prema radnicama Orljave | VIDEO

Nakon što se voda ispumpa “radnici se vraćaju raditi u taj mokar i nesiguran prostor u kojemu se nalaze aparati pod električnim naponom. Ako kiša potraje, radnici bi umjesto zaštitnih maski za lice na posao mogli početi nositi maske za ronjenje i peraje,” pišu sa sarkazmom iz RF-a.

Foto: Radnička fronta/Handout

“Kako zdravlje i životi radnika ne bi bili u opasnosti Radnička fronta smatra da ovakvo stanje zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih institucija (naročito inspekcije za zaštitu na radu), jer se ova situacija ponavlja pri svakoj jačoj kiši. Radnička fronta pak neće čekati dok se institucije države smiluju, već će sama državnom inspektoratu poslati prijavu i tražiti inspekcijski nadzor, i to ne samo po pitanjima zaštite na radu već i po pitanjima iz Zakona o radu. Naime, razgovarajući s radnicima saznali smo da im se uz sve nedaće još i dodatno uskraćuju zakonom zajamčena prava, poput odmora od 30 minuta za vrijeme radnog vremena, prava na godišnji odmor, mobbinga na radnom mjestu i drugo,” najavili su u nedjelju iz stranke posvećene boljitku radnika i radnica.

Pratite nas na Google vijestima