Politika

Radnička fronta poziva na prosvjede, ‘budućnost bez HDZ-a’

Članica Radničke fronte i saborska zastupnica Katarina Peović; Foto: Miljenko Klepac/Hina

Radnička fronta (RF) u utorak je najavila prosvjednu inicijativu “Za budućnost bez HDZ-a” koju će inaugurirati na skupu najavljenom za 30. rujna u 18 sati na Trgu žrtava fašizma.

Iz stranke u priopćenju navode da je riječ o prvom koraku u formiranju šireg pokreta svrgavanja aktualne vlasti.

>>>Veliki flop prosvjeda protiv HDZ-a u Zagrebu

Jedino “zajedno možemo sustavno pokrenuti događanja kako bismo zaustavili pošast zvanu HDZ. Uključite se, budite dio inicijative, ili barem dođite na prosvjed u petak. Učinimo zajedno da ovo bude početak kraja pravomoćno osuđene kriminalne organizacije, a ne samo još jedan prosvjed u nizu,” pozivaju iz RF-a.

Stranka navodi sljedeće ciljeve i zahtjeve prosvjednih okupljanja:
  • Nacionalizacija INA-e koja je predana mađarskom MOL-u u dokazano koruptivnom postupku i vraćanje u državno vlasništvo. U nadzornim odborima umjesto HDZ-ovaca imenovati predstavnike radnika i osigurati potpunu transparentnost poslovanja.
  • Izlazak iz međunarodnih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim korporativnim sudovima – arbitražama koje pogoduju korporacijama nauštrb javnih financija.

  • Donošenje Zakona o porijeklu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost da odmah zamrzne i blokira imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine.
  • Omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Baniji svim potresom pogođenim stanovnicima koji žive u siromaštvu i nedostojanstvenim uvjetima.
  • Uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Minimalna plaća mora ostvarivati svoju svrhu i biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.

  • Vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama.
  • Obustava donošenja novog Zakona o pomorskom dobru koji se piše u tajnosti i kojim će se omogućiti naplaćivanje ulaska na plaže.

Iz RF pozivaju građane koji su prepoznali ili podržavaju navedene zahtjeve da se uključe u prosvjedno okupljanje.

>>>Radnička fronta: rat u Ukrajini je kulminacija višedesetljetne politike Amerike i NATO-a

“Ako vam je dosta legalizirane sistemske korupcije iz koje uvijek profitiraju članovi HDZ-a i njihovi podobni ‘poduzetnici’ i tajkuni, ako vam je stalo do budućnosti radnika, umirovljenika, studenata i obespravljene društvene većine dođite na prosvjed i dignite svoj glas!” piše u pozivu objavljenom na Facebooku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima