Politika

‘Radost u srcu Hrvatske’: Martina Furdek Hajdin (HDZ) predstavila program za karlovačku županicu

Martina Furdek Hajdin; Foto: B Media/YouTube

Kandidatkinja HDZ-sa za karlovačku županicu Martina Furdek Hajdin predstavila je u ponedjeljak u Karlovcu program za iduće četiri godine u kojem su istaknuti potpora gospodarstvu i razvoj manje razvijenih područja.

Predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Nada Murganić istaknula je podupirući program kandidatkinje Furdek Hajdin i njezine zamjenice Vesne Hajsan Dolinar da je on “stručan i detaljan za cijeli mandat”.

>>>Kandidat za gradonačelnika Petračić: ubit ćemo nepotizam, Karlovac pretvoriti u grad poduzetnika

“U cijelosti podržavam njihov program zato što će njegova realizacija omogućiti ravnomjerni razvitak svakog kutka županije”, rekla je Murganić.

“Radost u srcu Hrvatske”

Moto programa je “Radost u srcu Hrvatske”, a u tom je smislu bitna potpora gospodarstvu za otvaranje radnih mjesta jer je “rad taj koji nas uspravlja i čini nas i kao pojedince i kao društvo zdravima, snažnima, sposobnima”, rekla je Furdek Hajdin.

Županija će biti dobar javni servis građanima, posebno za brzo izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola za razne investicije.

>>>Možemo! i Nova ljevica predstavili kandidatkinju za karlovačku gradonačelnicu Draženku Polović

U vezi s demografijom Furdek Hajdin je najavila nastavak gradnje vrtića i dostupnost vrtića za svu djecu te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

“Kao Oxford prema Londonu”

Program podrazumijeva i pomoć turizmu, koji se pokazao “vrlo žilavim”, te poljoprivredi – gradnjom klaonica, mljekare i pogona za otkup i sušenje voća, povrća i industrijskog bilja.

Podsjetila je i na kapitalne projekte koje će uskoro realizirati Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice, Hrvatske vode, a Karlovac, po njezinu mišljenju, dosad nije dovoljno iskoristio to što je “u srcu središnje Hrvatske”. Trebala bi se poboljšati dostupnost i Zagreba i jadranske obale, ali, istaknula je, “Karlovačka županija ne bi trebala ni sa kakvim sadržajima konkurirati metropoli”.

“Treba iskoristiti činjenicu da nam je zrak i život nekontaminiran, a da su nam usluge Zagreba lako dostupne”, rekla je Furdek Hajdin.

Istaknula je da Veleučilište sa svojim programima za gospodarstvo može bitno ojačati u odnosu prema Zagrebu, slično kao Oxford prema Londonu.

Regionalni centar kompetentnosti

Kandidatkinja za zamjenicu županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je najavljenu gradnju regionalnog centra kompetentnosti, pomake u privlačenju programa za školovanje deficitarnih zanimanja i usklađivanje obrazovnih programa s potrebama tržišta rada te njihovo daljnje povezivanje s gospodarstvom.

>>>Stojkić povukla kandidaturu za gradonačelnicu Karlovca; Ivka: Ne znam je li ona kukavičje jaje HDZ-a

Govoreći o zdravstvenom sustavu, Hajsan Dolinar je najavila energetsku obnovu domova zdravlja, proširenje Poliklinike Suvaga, dogradnju Specijalne bolnice u Dugoj Resi za potrebe zdravstvenog turizma, specijalizaciju liječnika, razvoj telemedicine u kardiologiji i radiologiji te mobilne ambulante.