PolitikaPreporučeno

Rajko Ostojić najavio poziv na opoziv potpredsjednika Sabora Ante Sanadera: VIDEO

Rajko Ostojić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u utorak je rekao da će njegova stranka zatražiti razrješenje potpredsjednika Sabora i političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera zbog propusta u splitskom Domu za starije koji su rezultirali smrću 17 štićenika.

Ostojić je rekao da HDZ nema sreće sa svojim tajnicima i podsjetio na slučaj bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića protiv kojeg USKOK vodi istragu zbog primanja mita, davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti i drugih koruptivnih radnji.

On je također naveo da je u slučaju splitskog Doma za starije bilo zataškavanja “o čemu govore i iz HDZ-a.”

“U Domu za starije i nemoćne u Splitu umrlo je 17 korisnika i nedopustivo je da pojedinci iz Stožera lakonski kažu da je kriv virus. Sve inspekcije govore da je sve bilo redu, pa zašto onda ima 17 mrtvih ako nije bilo problema?” upitao je Ostojić novinare prije sastanka SDP-ovih koordinatora za parlamentarne izbore.

“Ako je sve u redu, onda ne valjaju upute i ovi iz Stožera koji su pisali upute, ili je ipak lokalni problem“, dodao je prema citatu Hine.

Inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike je nedavno utvrdila da nije bilo propusta u radu u Domu za stare i nemoćne osobe u  Vukovarskoj u kojem je početkom travnja buknula infekcija koronavirusa, no rezultati te istrage proturječje kronologiji događaja i javnim izjavama pojedinih zdravstvenih službenika, uključujući ravnateljicu splitskoga županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željku Karin koja je rekla da djelatnici doma nisu pravovremeno reagirali.

>>>U splitskom domu odgovornom za svaku petu smrt u RH ‘nije bilo propusta’: COVID-19/inspekcija

“Činjenica je da kolegice u Domu nisu obavijestile epidemiologa na vrijeme, a činjenica je i da nam je, kada smo uzimali anamnezu, sedam djelatnika Doma izjavilo da su radili bolesni,” rekla je Karin.

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija je majka u splitskom Domu za starije i nemoćne u kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, izjavio je pak da su korisnici tog Doma prije evakuacije bili ugroženi 15 dana, “ali se s objavom čekalo kako se ne bi pokvarila statistika”.

Ostojić se osvrnuo i na dolazeće parlamentarne izbore:

Comments (3)

  1. […] moraju provoditi. Upadljive su i optužbe o zataškavanju u Domu za starije u Vukovarskoj ulici gdje navodne istrage proturječe javno dostupnim informacijama, kao i učestale pogreške u spomenutim sustavima, poput u posljednjim danima zabilježena dva […]

  2. […] moraju provoditi. Upadljive su i optužbe o zataškavanju u Domu za starije u Vukovarskoj ulici gdje navodne istrage proturječe javno dostupnim informacijama, kao i učestale pogreške u spomenutim sustavima, poput u posljednjim danima zabilježena dva […]

  3. […] spletom sretnih okolnosti, kulminiralo upravo ususret raspuštanju Sabora i raspisivanju izbora. Zataškavaju se propusti u bolničkom sustavu ili kriju rezultati relevantnih istraga, dok kronologija sugerira da je dobra […]

Comments are closed.