Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ransomware napad nokautirao ključni cjevovod u SAD-u | DarkSide

Foto: KPRC 2 Click2Houston/YouTube

Američke vlasti i operator glavnog američkog cjevovoda za gorivo u ponedjeljak nastavljaju raditi na osiguranju mreže koja je već četiri dana paralizirana uslijed ransomware kibernetičkog napada.

Infiltracija u sustav Colonial Pipelinea, kroz čije cijevi teče gotovo polovica zaliha potrebnih za istočnu obalu, jedna je od najvećih i najimpozantnijih u dosadašnjoj povijesti hakerskih napada o čemu svjedoči remećenje šireg opskrbnog lanca, uključujući ograničenja prodaje na pojedinim benzinskim postajama i divljanje cijena goriva za motore s unutarnjim izgaranjem koje su dosegle najveće razine u posljednje tri godine.

>>>‘Drovorub’: američki obavještajci otkrili postojanje ruskog ‘švicarskog noža za hakiranje’

Reuters piše da je jugoistok SAD-a najovisniji o mreži Colonial Pipelinea, zbog čega se očekuju daljnji pritisci na cijene.

“Moja je najveća briga, što se tiče potrošača, da će oni pojuriti na benzinske postaje i tako dodatno pogoršati ono što se događa na terminalima,” komentirao je Andrew Lipow, predsjednik konzultanata Lipow Oil Associates LLC.

“DarkSide”

Iako je istraga napada tek započela, bivši američki dužnosnik i tri izvora iz industrije otkrivaju da vlasti sumnjiče grupu ruskih cyberkriminalaca s imenom DarkSide. Stručnjaci za informatičku sigurnost kažu da je riječ o “veteranima cyberkriminala” koji su fokusirani na velike iznose i otimačine te poznati po korištenju dijela “otkupnine” za dobrotvorne svrhe.

>>>Cyber ‘otimači’ američkog cjevovoda: naš je cilj novac, ne želimo stvarati probleme za društvo

Colonial je u nedjelju izvijestio da su ponovno pokrenute pojedine manje linije ali da je glavna ostala ugašena. Kompanija nije ponudila vremenski okvir za potpuni restart sustava koji se proteže na 8,850 kilometara.

Sustav cjevovoda primarna je arterija za distribuciju naftnih derivata iz rafinerija Zaljevske obale do srednjeatlantskih i jugoistočnih država SAD-a. Dnevno se premješta više od 2,5 milijuna barela (bpd) benzina, dizela i mlaznog goriva.

>>>Google javlja o intenzivnom hakiranju, informacijskim ratovima pod državnim sponzorstvom: COVID-19

Američko Ministarstvo prometa u nedjelju je proglasilo izvanredno stanje u 17 saveznih država. Ukoliko se “nokaut” sustava otegne, vlasti i biznisi će morati posegnuti za teretnim kamionima i vlakovima.

“Ako se remećenje cjevovoda produlji, trebat će herkulijanski napori drugih izvora kako bi se nadoknadio manjak (na istočnoj obali),” napisali su u bilješci za klijente iz RBC Capital Marketsa.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.