Biznis i ekonomijaPreporučeno

Raskošna fiskalna politika zagrijala njemačko gospodarstvo, optimizam ‘neslomljen’

Njemačko je gospodarstvo u kvartalu od travnja do lipnja poraslo za 1.5%, nakon pada za 2.1% u prvom tromjesečju, izvijestilo je u petak tamošnje ministarstvo financija.

Ovomjesečna istraživanja sentimenta otkrivaju “neslomljen optimizam” zbog čega se u trećem tromjesečju očekuje snažniji i trajan oporavak.

>>>‘Ne možeš štedjeti na putu iz krize’: njemački zastupnici odobrili kolosalno zaduživanje

Otvaranje ekonomije ususret ljetu rezultiralo je prpošnom potrošnjom u svibnju i lipnju što je povećalo porezne prihode iako su oni od siječnja do srpnja bili 1.7% manji nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine.

Njemačka je u odgovoru na pandemiju usvojila raskošnu fiskalnu politiku, uključujući direktne uplate novca građanima. Suočen s ugrozom parlament je pustio dužničku kočnicu i ministru financija Olafu Scholzu omogućio da ove godine posudi do 240 milijardi eura, nakon lanjskog zaduženja od 130 milijardi eura.

>>>‘Dobro smo prošli’: raskošna fiskalna politika ublažila pad njemačkog BDP-a u 2020. | Destatis

Scholz trenutno slovi kao najpopularniji kandidat za njemačkog kancelara. On je ususret parlamentarnim izborima u rujnu predložio da dužnička kočnica ostane opuštena i u 2022., trećoj godini zaredom, kako bi se moglo posuditi još gotovo 100 milijardi eura.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters