Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rast BDP-a u drugom tromjesečju 15 posto na godišnjoj razini | CEIZ

Ilustracija: Gerd Altmann

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da ekonomska aktivnost u drugom tromjesečju ove godine snažno ubrzava te se procjenjuje da će BDP rasti za 15 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“U lipnju 2021. godine CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 6,33 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, prosječna vrijednost indeksa za travanj, svibanj i lipanj 2021. (odnosno sva tri mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 12,3 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera”, navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Analitičari EIZ-a ističu da su promatraju li se travanj, svibanj i lipanj ove u odnosu na isto razdoblje prethodne godine po komponentama indeksa, veću vrijednost zabilježile sve četiri komponente indeksa – prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista, pri čemu su se godišnje stope rasta kretale između 13,9 posto, koliko je u navedenom razdoblju porasla industrijska proizvodnja, pa do čak 131 posto koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka.

Rast na godišnjoj i mjesečnoj razini

“Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 15,0 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,4 posto”, procjenjuju analitičari EIZ-a.

>>>BDP-a RH u 2021. među najbrže rastućim u EU | HGK

Inače, to su nešto bolje procjene od onih koje su analitičari EIZ-a iznijeli prije desetak dana, na temelju kretanja CEIZ indeksa za travanj i svibanj. Tada su procjenjivali rast BDP-a u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 14,5 posto, a na tromjesečnoj razini (drugo u odnosu na prvo tromjesečje ove godine) za 1,2 posto.

Indikativna procjena

U objavi iz EIZ-a podsjećaju kako je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

>>>Vujčić najavio kvartalni rast BDP-a od oko 18%, podcrtao ovisnost o turizmu

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Comments (1)

  1. […] su nešto bolji od procjena Ekonomskog institut u Zagrebu (EIZ) čiji je posljednji CEIZ indeks predviđao rast za 15%. Realni je kvartalni rast istovremeno osjetno manji od srpanjskih procjena i najava guvernera […]

Comments are closed.