Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rast hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju 7,8% | EIZ CEIZ

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), objavljene uz napomenu da za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u trećem tromjesečju 2022. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za rujan.

>>>Šonje: Hrvatska ima preduvjete da recesiju prebrodi bolje od ostatka Unije

U kolovozu 2022. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,24 indeksna boda u odnosu na srpanj 2022. Istovremeno, u odnosu na kolovoz 2021., vrijednost indeksa se smanjila za 3,1 indeksni bod, što je posljedica prije svega visoke vrijednosti CEIZ indeksa u trećem tromjesečju prošle godine, tijekom kojeg se gospodarska aktivnost značajnije oporavila nakon zatvaranja gospodarstva uslijed primjene epidemioloških mjera, stoji u objavi na EIZ-ovoj internetskoj stranici.

Trend blagog usporavanja

Ako se promatra ponašanje pojedinih komponenti indeksa, navode iz EIZ-a, manju desezoniranu vrijednost u kolovozu 2022. u odnosu na prethodni mjesec bilježi broj dolazaka turista, dok su obujam industrijske proizvodnje, prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost i promet u trgovini na malo ostvarili povećanje desezonirane vrijednosti.

“Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjom stopom promjene BDP-a u trećem tromjesečju 2022., u odnosu na isto tromjesečje 2021., bilježi stopu rasta od 7,8 posto”, ističe se.

>>>BDP u drugom tromjesečju skočio za 7,7% | DZS

Istovremeno, navode iz EIZ-a, ekonomska aktivnost u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja 2022., u odnosu na drugo tromjesečje 2022., iskazuje trend blagog usporavanja.

Za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u trećem tromjesečju 2022. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za rujan, napomenuli su iz EIZ-a.

>>>Izlazak iz pandemije blagotvoran, BDP RH u Q1 porastao za 7,0% na godišnjoj razini

Dodali su i da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH.

O indikatoru

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Pratite nas na Google vijestima