Biznis i ekonomija

Rast plaća kaska za inflacijom | MojPosao

Slavuj, kovanica; Foto: rychlepozicky.com

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.567 kuna, što je 5% više nego u istom kvartalu prethodne godine i 2% više nego u prethodnom kvartalu.

>>>Inflacija u kolovozu zasjela na povijesnom tronu – 12,3%

Medijan* plaće je nešto malo niži i iznosi 7.000 kuna (2% više nego u prošlom kvartalu te 6% više nego u istom periodu prethodne godine) što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

Medijan* je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi sprječava da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali ili jako veliki iznosi plaća.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 124% više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (87% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+37%) te telekomunikacija (+11%).

Najmanje prosječne plaće imaju tekstilni radnici (-38%), radnici u pomoćnim zanimanjima (-35%) te uslužnim zanimanjima (-31%).

>>>Plaće u drugom kvartalu porasle za 4% na godišnjoj razini, u državnim tvrtkama za 6%

Prosječna plaća u zanimanjima iz područja turizma i ugostiteljstva u trećem je kvartalu iznosila 6.275 kuna što je 17% niže od prosjeka. U odnosu na treći kvartal 2021. godine plaće u turizmu su ove godine 8% više.

Najviše plaće u toj kategoriji imali su šefovi kuhinja (11.381 kunu), dok su kuhari imali 7.243 kune. Prosječna plaća konobara prošli kvartal iznosila je 5.726 kuna, što je 11% više nego isti kvartal prošle godine, a recepcionara 5.500 kuna (17% više nego prošle godine).

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 8% više od prosjeka te iznose 8.185 kuna. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 2% manje od prosjeka (7.391 kunu). Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su niže od prosjeka (-5%) i iznose 7.191 kune. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su za 8% od prosjeka i iznose 6.991 kunu.

>>>Svaki četvrti građanin ‘krpa kraj s krajem’ | MojPosao

U odnosu na isti kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (+7%), dok su najmanje rasle u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (+2%).

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% niža od prosječne te iznosi 6.600 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je na tragu državnog prosjeka (7.561 kunu). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 250 zaposlenika te iznosi 7.989 kunu što je 6% više od prosjeka.

>>>Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

Male tvrtke brže se prilagođavaju gospodarskoj situaciji i rastu inflacije te je upravo u manjim tvrtkama plaća najviše rasla u odnosu na isti period prošle godine. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaće su rasle 9%, a u tvrtkama do 50 zaposlenika 8%. S brojem zaposlenih usporava i rast plaća pa je tako u velikim tvrtkama s više od 1.000 zaposlenih plaća u odnosu na prošlu godinu rasla tek 3%.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-21%), Vukovarsko-srijemskoj (-19%) te Brodsko-posavskoj županiji (-19%).

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (11% iznad prosjeka) te iznosi 8.369 kune (medijan 7.500 kuna).

>>>Prvi put od 2019. pad prosječne plaće u RH | MojPosao

U odnosu na isto razdoblje prošle godine plaće su najviše rasle u Istarskoj (+9%), Zadarskoj (+8%) te Zagrebačkoj županiji (+8%). U tri županije prosječna plaća čak je i pala u odnosu na prošlu godinu:  Virovitičko-podravska (-4%), Ličko-senjska (-2%) te Brodsko-posavska (-1%).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s više iskustva i većim stupnjem obrazovanja imaju i više plaće pa tako oni sa završenim postdiplomskim ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 68% višu plaću od prosječne. Da se studiranje isplati pokazuju i podaci da osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 16% višu plaću od prosječne (8.780 kuna) i čak 36% višu od onih sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 6.466 kuna.

Ispitanici bez iskustva na početku karijere imaju u prosjeku 6.268 kuna ili 17% manje od prosjeka, dok sa godinom do dvije iskustva imaju 6.753 kuna, odnosno 11% nižu od prosjeka. Oko prosjeka ispitanici dolaze sa tri do pet godina iskustva, a već sa šest do deset godina iskustva imaju plaću 8% višu od prosjeka (8.156 kuna), dok oni s više od 10 godina iskustva u prosjeku imaju 8.472 kune ili 12% višu od prosjeka.

>>>Hrvatska među šest zemalja u kojima su plaće danas manje nego prije 10 godina | ETUI

U odnosu na treći kvartal prošle godine plaća je rasla najviše onim zaposlenicima bez iskustva (+7%) te zaposlenicima s godinom do dvije iskustva (+5%).

MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća gotovo 400 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 55.000 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci.

Pratite nas na Google vijestima

Istražuje, analizira i piše: MojPosao