Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rast potrošnje u studenom, ukupan malotrgovinski promet u prvih 11 mjeseci 4,2% veći nego lani

Foto: congerdesign

Na mjesečnoj razini porastao je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, a pao promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u trgovini na malo u studenome 2019. porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u studenome 2019. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,3% u odnosu na listopad 2019. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 5,6%.

Na godišnjoj razini realni promet od trgovine na malo  kontinuirano raste od lipnja 2019.

U studenome 2019., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 5,5%.

U prvih jedanaest mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

DZS

Najveći utjecaj na porast prometa imala je prodaja živežnih namirnica

U studenome 2019. šest od deset trgovačkih struka, na koje otpada 69,5% ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 2,9% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u studenome 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 4,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 9,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,8%.

Ukupan promet trgovaca na malo također  realno porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u studenome 2019. u odnosu na listopad 2019. realno je porastao za 2,3%.

U odnosu na studeni 2018., njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,9%, a u prvih jedanaest mjeseci realno je porastao za 4,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše DZS.