PolitikaPreporučeno

Rastuće zaziranje od novih sankcija Rusiji | analiza

Ujedinjenost Europske unije u samoranjavanju i žrtvi za Ukrajinu počinje erodirati uslijed rastuće gospodarske slabosti i izglednog uranjanja u recesiju čije su kvalitete i dubine predmet šarolikih predviđanja, procjena i nagađanja.

>>>S&P Global ugledao početak ‘blage’ recesije u europodručju

Europski lideri u takvom su kontekstu u četvrtak dogovorili deveti paket sankcija Rusiji, no Reuters u analizi i izvješću bilježi da su razgovori bili nesložni.

Poljska i baltičke zemlje nastavile su svoje postojane pozive na snaženje kažnjavanja Moskve, no pojedine članice, uključujući Njemačku čije gospodarstvo plaća kolosalni danak zbog ovisnosti o ruskim energentima, pokazuju zaziranje.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Protivljenje produbljenju sankcija uočljivo je i među diplomatima Belgije, Grčke i Mađarske, rekli su izvori upoznati s pregovorima.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

“Postaje sve teže nametati sankcije koje Rusiju udaraju dovoljno teško, bez izazivanja prekomjerne kolateralne štete u EU-u,” ocijenili su iz belgijske vlade.

EU je na rusku invaziju Ukrajine odgovorio zdušno i s raritetnim jedinstvom 27 nacija, ali se posredovanje i podrška Ukrajini pokazuju sve skupljom.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis, novinarima je rekao da je posljednji paket “propuštena prilika” i da su dionici vijećanja “više vremena proveli o razgovorima o izuzećima” nego o čvršćim koracima.

>>>Njemačka otvara vrata naturalizaciji Ukrajinaca, drugih; Scholz: show mora ostati na cesti

Primjerice, sankcija je pošteđena skupina ruskih kulaka i oligarha u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji umjetnog gnojiva. Razgovori su bili žučni, ali je napetost na kraju popustila.

Raskol

Poljska i Baltik, najveći pobornici snaženja sankcija, na vijećanju su tražili udar na rusku industriju plina i nuklearne energije i izrazili protivljenje izuzećima za dijamante i čelik.

Pojedine članice zagovaraju i kažnjavanje Gazprombank, ključne za novčane tokove u ruskom energetskom sektoru.

>>>Nizozemska je ruskim kompanijama odobrila najmanje 91 izuzetak od sankcija

“Mi ćemo zahtijevati da Njemačka promjeni svoju politiku. Nije pošteno da se Njemačka oslanja na Poljsku da je brani od prijetnje rata,” komentirao je bivši poljski ministar vanjskih poslova i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu, Radosław Sikorski.

“Samo zato što si veći i bogatiji ne znači da si uvijek u pravu.”

Drugi europski diplomati i dužnosnici, za Reuters su rekli da se Unija približava granicama gospodarskog pritiska na Rusiju.

“Sada smo pažljiviji sa sankcijama, kako ne bismo otišli toliko daleko da bismo totalno oštetili europsko gospodarstvo,” rekla je Edita Hrda, češka veleposlanica u Europskoj uniji.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

“Ako guramo određene korake protiv Rusije, to bi neke političke lidere također moglo koštati posla. Mi zemljama moramo dati vrijeme za prilagodbu. Mi trebamo prosperitetnu Europu kako bismo pomogli Ukrajini,” rekla je Hrda koja je predsjedala posljednjim vijećanjima o sankcijama.

>>>Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti

Naznaku novih kalkulacija i promišljanja ovog je mjeseca diskretno iznio i njemački kancelar Olaf Scholz rekavši da će EU “sankcije protiv Rusije stezati sve dok Putin vodi svoj rat”, ali i da bi nakon sukoba trebalo biti prilika za gospodarsku suradnju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Rastuće zaziranje od novih sankcija Rusiji | analiza 19/12/2022 […]

Comments are closed.