Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rastući proračunski izazovi, sve izvjesnija novogodišnja recesija u Njemačkoj

Njemačko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago okopnilo u poredbi s kvartalom prije, potvrdili su u petak podaci saveznog statističkog ureda, Destatisa.

Prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 0.1% na kvartalnoj i 0.4% na godišnjoj razini.

“Nakon slabog gospodarskog razvoja u prvoj polovici 2023., njemača ekonomija je drugu polovicu godine započela s laganim padom,” komentirala je predsjednica statističkog ureda, Ruth Brand.

Njemačka se uslijed velike ovisnosti o ruskim energentima u posljednjih godinu dana pokazala najizloženijom divljanju cijena energenata uvjetovanim sabotažom sjevernih tokova i sankcijama Rusiji koje su se pokazale pogubnije za EU nego za Kremlj.

Gospodarstvo guši i poskupljenje zaduživanja, odnosno monetarna politika, kao i slaba vanjska potražnja.

Njemačka kroz čitavu godinu koketira sa školskom definicijom tehničke recesije koju je izbjegla kroz revizije i u maniri statistički pogreške, što nije neuobičajeno.

Destatis bilježi da je privatna potrošnja, koja čini oko dvije trećine BDP-a, u trećem kvartalu bila 0.3% manja nego u drugom tromjesečju. Propadanje bi bilo dublje da vlada nije osnažila državnu potrošnju, koja je prvi put u više od godinu dana porasla za 0.2%.

Rupa od 60 milijardi eura

Koalicijska vlada predvođena socijaldemokratom Olafom Scholzom iz pličina je namjeravala isplivati raskošnom potrošnjom kroz raznovrsne izvanproračunske fondove, uključujući prenamjenu 60 milijardi eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Strategiju je prošlog tjedna osupnula sudska odluka koja je zabranila prenamjenu sredstava, što je ministra financija Christiana Lindnera prisililo da zamrzne rashode i procjeni utjecaj presude na planirane investicije.

“Vladine mjere štednje mogle bi dovesti do daljnjeg gušenja rasta,” rekao je Thomas Gitzel, glavni ekonomist VP banke.

“Nije izgledno da će se privatna potrošnja ili investicije iznenada podići,” dodao je.

Njemačka središnja banka u ponedjeljak je u mjesečnom gospodarskom biltenu procijenila da će gospodarstvo s krajem 2023. uroniti u recesiju, prije blagog oporavka u prvim mjesecima iduće godine.