Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rat u Ukrajini označava ‘kraj globalizacije kakvu poznajemo’: povjerenik Gentiloni

Rat u Ukrajini razotkriva ograničenja desetljećima starog njemačkog pristupa trgovinskog utjecaja na Rusiju i označava kraj globalizacije kakvu poznajemo, izjavio je u četvrtak povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Povjerenik je gledište iznio u govoru uzvanicima Instituta Peterson u Washingonu u kojem je ocijenio da ruska invazija koja je započela 24. veljače preoblikuje globalna savezništva i dodatno steže pandemijom već napete i krhke opskrbne lance.

“Wandel durch Handel”

“Pojam ‘Wandel durch Handel’ ili poticanja promjena kroz trgovinu pokazao je svoje granice,” rekao je Gentiloni u osvrtu na njemačku politiku prema istočnoeuropskim nacijama u 70-im godinama prošloga stoljeća. “Mi moramo ponovno promisliti o našim odnosima s autokratskim režimima i osnažiti naše veze s partnerima istomišljenicima,” rekao je.

>>>Upozorenje o ‘katastrofi’, odmak od BDP-a kao glavnog mjerila uspjeha | trostrani summit

Njemačka je desetljećima tražila bliske gospodarske veze s Moskvom, učinivši sebe ovisnom o ruskom plinu, nafti i ugljenu. Ta politika danas Europi otežava prestanak kupnje ruskih energenata i tako indirektno financira Putinovu invaziju na Ukrajinu.

“Ova će kriza također sricati kraj globalizacije kakvu poznajemo i preoblikvati globalne saveze,” rekao je Gentiloni.

>>>EP pozvao na reviziju ili odbacivanje ‘štetnih i katastrofalnih’ trgovinskih sporazuma

“Rat i njegove posljedice – uključujući uzastopne runde sankcija koje su EU i SAD nametnuli Rusiji – snaže pritisak na već napete globalne opskrbne lance,” dodao je.

>>>Kreće povijesna revizija europskih fiskalnih pravila, ‘Pakta o stagnaciji i nestabilnosti’

Naveo je da bi snaženje vojnih i obrambenih proračuna u uniji 27 zemalja, upareno s planiranim investicijama u borbu protiv klimatskih promjena i digitalnom tranzicijom moglo rezultirati izmjenama krutih fiskalnih pravila EU-a koje pojedine nacije traže i zazivaju godinama.

Fiskalna politika

Povjerenik je rekao da je jedan od scenarija zajedničko zaduživanje kojem se povijesno protivila Njemačka prije kapitulacije uslijed pandemije koronavirusa tijekom koje je Komisija prvi put izdala obveznice čije plaćanje garantira čitava Unija.

>>>Koronavirus suspendirao Pakt o stabilnosti i rastu, otvorio vrata fiskalnim poticajima

“Govorimo o mobilizaciji stotina milijardi eura dodatnih investicija u svakoj godini. Iako će većina tih investicija morati stići iz privatnog sektora, njihovo će financiranje trebati veću podršku fiskalnih okvira i potencijalno nove alate na europskoj razini,” rekao je.

>>>‘COVID-19 zadnji je čavao u lijesu globalizacije’: nova glavna ekonomistica Svjetske banke

Gentiloni je odvagnuo da će trošak rata u Ukrajinu za Europu ovisiti o tome koliko će on potrajati, ali i da je već sada jasno da će ekonomska i materijalna podrška Ukrajini, zbrinjavanje izbjeglica kao i nastavak podupiranja EU gospodarstva uslijed rasta cijena energenata i remećenja proizvodnih procesa već ove godine rezultirati deficitom europskog proračuna od najmanje 0.6%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima