Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u recesiju: Sentix

Moral investitora u europodručju u travnju je pao na najniže razine u gotovo dvije godine, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa čiji rezultati sugeriraju recesiju u drugom tromjesečju 2022. godine.

Sentixov indeks za eurozonu pao je na -18.0 sa -7.0 u prijašnjem mjesecu, riječ je o najslabijem sentimentu od srpnja 2020. godine.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su -9.2.

Indeks aktualnog stanja s mjeseca na mjesec pao je sa 7.8 na -5,5, najnižu razinu od prošlogodišnjeg travnja, indeks koji odmjerava očekivanja usahnuo je s -20.8 na -29.8, najniže od prosinca 2011. godine.

>>>U travnju (2020.) povijesni krah ulagačkog morala u svim regijama svijeta: Sentix

Dok je pad morala u ožujku bio očekivan uslijed ruske invazije na Ukrajinu, nastavak poniranja u travnju sugerira da investitori procjenjuju kako sankcije i nesigurnost povezana sa sukobom europodručje gura prema recesiji.

>>>BDP Ukrajine mogao bi se urušiti za 40% | ministarstvo

“Investitori ne očekuju da će središnja banka pohitati u spas s opuštenijom, ekspanzivnom monetarnom politikom zbog još uvijek značajnog tempa rasta inflacije,” rekli su iz Sentixa u pratnji ankete.

Sentix pad morala bilježe širom svijeta no nigdje tako oštro kao u eurozoni.

“Nema regije koja se trenutačno može othrvati negativnom zamahu, čak se i značajna Azijska regija već bori sa stagnacijom.”

U anketi je sudjelovalo 1,249 investitora u razdoblju od 31. ožujka do 2. travnja.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u reces… […]

Comments are closed.