PolitikaPreporučeno

Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Predsjednica Europske komisije izjavila je u srijedu da treba poduzeti sve što je moguće kako bi se zaštitili od omikron varijante koronavirusa, ističući da se treba pripremati na najgori, a nadati se na najboljem scenariju, te da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja.

“Znanstvenici nam kažu da učinimo sve možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem”, rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Dodala je da je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron varijante.

Ona je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

“U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili”, rekla je predsjednica Komisije koja u posljednjim tjednima trpi postojanu, upečatljivo žestoku i neumoljivu kritiku na Twitteru gdje rastući broj europskih građana i drugih slobodnih komentatora ukazuje na njezinu prisnost, pristranost i povezanost s proizvođačima cjepiva.

Obvezno cijepljenje

Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, von der Leyen je rekla da je o tome potrebno razgovarati.

“Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar EU-a? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup”, kazala je ona.

Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron varijanta.

>>>Omicron ima ‘jako, jako blage simptome’

Von der Leyen je rekla je da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući i odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona.

Izjave predsjednice Europske komisije pritom su standardno uznemirujuće, u trenutku kad velika većina odgovornih i savjesnih izvora ističe da je opasnost od novog soja nepoznanica i da su prve indicije, koje ukazuju na njegovu blagost, zapravo izrazito ohrabrujuće.

>>>S 1. prosinca nema poznatih smrtnih slučajeva izazvanih omicronom | COVID-19

Inače, Komisija je kupila kolosalne količine cjepiva i uvela zgodnu shemu uvjetovanja života covid potvrdama, odnosno redovitim docjepljivanjem svakih šest do devet mjeseci.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i … 01/12/2021 […]

  2. […] >>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva […]

Comments are closed.