Biznis i ekonomijaPreporučeno

RBA najavio ustavnu tužbu, nema namjeru pristajati na nagodbe: švicarci

“S obzirom na presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) će, nakon što prouči odluku, a posebno obrazloženje, poduzeti sve pravne lijekove protiv te odluke. Odluku Vrhovnog suda ćemo svakako osporavati putem ustavne tužbe. Dodatno, RBA će razmotriti te iskoristiti sve pravne lijekove koji su joj na raspolaganju, kako bi ovu odluku osporila i na razini institucija Europske unije,” piše RBA u reakciji na presudu Vrhovnog suda

>>>‘Nepoštene’ banke izgubile spor oko švicaraca: presuda Vrhovnog suda, reakcija HUB-a

“Također, ono što je u ovom trenutku važno za naglasiti je činjenica da presuda Vrhovnog suda u svom obrazloženju potvrđuje da se presuda ne odnosi na konvertirane kredite, odnosno CHF kredite koji su bili konvertirani u eurske. Ukratko, to znači da se ovom presudom potvrđuje kako za te kredite ne postoji pravna osnova za podizanje tužbe, jer se njihov položaj konverzijom, isključivo na trošak banaka, izjednačio s korisnicima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u EUR.

Nadalje, kada govorimo o CHF kreditima koji nisu konvertirani, odnosno o kreditima koji su otplaćeni, Ustavni sud još nije donio konačnu odluku kada nastupa zastara, što će tek dati odgovor na pitanje ima li određeni broj klijenata uopće mogućnost tužiti banke.

>>>‘Lex franak’ predviđa povrat svih preplaćenih kredita, HUB poziva na ‘poštivanje vladavine prava’

Iako RBA nema namjeru pristajati na nagodbe, bez obzira na presudu Vrhovnog suda, Banka će svakako postupiti sukladno zakonima i propisima Republike Hrvatske, te u svakom pojedinačnom procesu utvrđivati postupanje klijenta i Banke, kao što će i svakoj pojedinoj tužbi, odnosno parnici pristupati individualno, savjesno i pošteno,” navodi u priopćenju RBA.

(RBA)