PolitikaPreporučeno

Reakcije, ‘meritum’ i posljedice sudske odluke o mjeri roditelj-odgajatelj | VIDEO

Visoki upravni sud zamrznuo je u ponedjeljak primjenu izmijenjene Odluke o novčanoj naknadi za roditelje odgojitelje u Zagrebu i odgodio njezino smanjenje koje je na snagu trebalo stupiti s 1. svibnja, rekla je u ponedjeljak predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

>>>Ustavni sud potvrdio ‘pristranost U ime obitelji’, DIP zadovoljan

“Jako smo sretni da je Visoki upravni sud prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji, HURA (Hrvatska udruga roditelja aktivista) i građanske inicijative Djeca su budućnost da zaustavi, odnosno obustavi primjenu mjere gradonačelnika (Tomislava) Tomaševića kojom on de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za preko 5,800 obitelji koje koriste (mjere) i koje se brinu za više od 20,000 djece i više od 6,000 djece vrtićke dobi,” rekla je Markić uz ocjenu da je sud, za razliku od grada Zagreba, “pokazao ozbiljnost u pristupu temi”.

“Ova mjera znači da će obitelji nastaviti primati svoje prihode na koje su računale, sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocjeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere roditelj odgojitelj u skladu sa zakonom,” dodala je.

Reakcije

Na vijest su u ponedjeljak reagirali brojni dionici i političari. Predstavnici Kluba Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odvagnuli su kako je riječ o prvom koraku prema dokidanju odluke gradonačelnika.

“Visoki upravni sud učinio je prvi korak u poništavanju ove potpuno nezakonite, protuustavne i protustatutarne odluke Gradske skupštine koja je donesena po diktatu gradonačelnika Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine (Joška) Klisovića,” rekao je novinarima nestranački zastupnik iz Kluba Mosta, Trpimir Goluža.

Kontekst

Udruge U ime obitelji, HURA (Hrvatska udruga roditelja aktivista) i građanska inicijativa Djeca su budućnost od Visokog su suda zatražile ocjenu zakonitosti izmjene kojom se naknada za roditelje odgojitelje u Zagrebu smanjuje sa 65 posto bruto plaće na 1000 kuna mjesečno. Mjera je na snagu trebala stupiti s 1. svibnja. Prosječna mjesečna bruto plaća u pravnim osobama u Gradu Zagrebu ovih dana kotira oko 12,000 kuna.

Oštro su i zdušno reagirali i iz zagrebačkog ogranka Domovinskog pokreta čije priopćenje propituje “znanje i intelektualne kapacitete gradske vlasti.”

“Domovinski pokret pozdravlja odluku Visokog upravnog suda o poništenju Odluke o ukidanju mjere ‘roditelj-odgojitelj’ sve do ocjene njene zakonitosti.

>>>Škoro najavio doradu mjere roditelj-odgajatelj u Zagrebu, fokus na povratak iseljeništva

Podsjećamo kako je Domovinski pokret još u kampanji za lokalne izbore najavljivao kako će vlast težiti ukidanju te mjere čisto iz ideoloških razloga. Također, naši zastupnici su i u Gradskoj skupštini više puta ukazivali na činjenicu da je retroaktivno ukidanje mjere zakonski vrlo sporno, neuobičajeno i nemoralno te da aktualna gradska vlast, na čelu s Tomislavom Tomaševićem, mora biti spremna snositi političke posljedice ako njihova odluka padne na sudu,” napisali su u priopćenju koje potpisuje predsjednik gradskog Mandatnog povjerenstva i Gradske koordinacije za ljudska prava Igor Peternel.

“Smatramo kako su djeca ključna za budućnost i opstanak svakog mjesta, sela, grada, a u ovom slučaju Grad Zagreb koji svojim nepromišljenim odlukama ugrožava opstanak djece i obitelji, gubi svoj suverenitet i postaje ovisan i o radnoj snazi, i o daljnjem napretku u bilo kojem smislu. Ova odluka Visokog upravnog suda tek je prvi korak koji nam daje nadu u postojanje neovisne i nepristrane pravne države. Zaključno, po svemu sudeći ‘MOŽEMO’ zaključiti kako ova vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Grada Zagreba,” napisao je zastupnik.

Rebalans proračuna, “meritum”

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u prvoj je reakciji iznijela kronologiju i najvažnije činjenice o mjeri, uz ocjenu da će odluka suda utjecati na gradski proračun.

“Kao što znate u prosincu prošle godine Gradska skupština donijela je odluku kojom je izmijenjena odluka o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima. Tada smo istaknuli glavne razloge zašto je ta izmjena potrebna. Prije svega, kao jedna demografska mjera, ono što statistika pokazuje je da od 2016. kada je donesena do 2020. broj živorođene djece godišnje u Zagrebu je pao. Tako da smo argumentirali da svoj temeljni cilj mjera ne postiže. Drugo, izuzetno je važno, od 2016. do 2021. u mjeru je utrošeno milijardu i 800 milijuna kuna. To je doista velik iznos za bilo koji proračun,” rekla je pa navela da je trošak mjere kroz godine rastao eksponencijalno. “U 2016. kada je to krenulo bilo je oko 20-ak milijuna kuna, prošle godine već 520 milijuna kuna,” rekla je.

“Od 2016. do 2021. u mjeru je utrošeno milijardu i 800 milijuna kuna. To je doista velik iznos za bilo koji proračun.”

Danijela Dolenec

Ponovila je i da je gledište aktualne gradske vlasti da mjera šteti korisnicama, koje su 90% žene, jer im do 15 godina uskraćuje participaciju na tržištu rada a djeci socijalizaciju u vrtiću. “Mjere su stoga, iz naše perspektive, upitne i iz perspektive ustavnih vrijednosti,” rekla je.

>>>80 posto od 447 radnika Holdinga koji su višak zaposleno na ‘fiktivnim poslovima’: Kleinberger

“Ono što je zapravo bila namjera ove izmjene je da napravimo značajan zaokret u gradskoj politici i da kažemo da se ovakvi iznosi trebaju usmjeriti na način da od njih imaju koristi svi roditelji i sva djeca u gradu Zagrebu. Ono što se danas dogodilo je odluka suda, ne o meritumu, dakle ne o ovim argumentima, nego o obustavi izvršenja,” nastavila je zamjenica i rekla da sve dionike sada očekuje razdoblje velike neizvjesnosti.

 Osvrt “arhitekta” Lovrića

Aktualni savjetnik gradonačelnika Ivica Lovrić i prije primopredaje vlasti jedan od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, u ponedjeljak je pozdravio odluku i uputio javni apel za poništenje odluke gradskih vlasti.

“I sada je prilika da ga zamolim, da predloži poništenje te odluke i da se ispriča građanima,” rekao je Lovrić prema citatu Hine.

>>>Marić na raspolaganju Tomaševiću: sjesti ćemo i raspravit nekoliko stvari

Savjetnik je u komentaru izjava zamjenice Dolenec, koja je najavila da će mu nakon sistematizacije i zakonski propisanog roka uručiti otkaz, naveo da je riječ o “jednoj u nizu prijetnji koju je od zamjenice Dolenec i zamjenika Luke Korlaeta do sada primio”.

“Dolenec je već današnjom najavom prekršila zakon. Nije ugodno,” izjavio je povezujući prekid radnog odnosa sa svojim javnim istupima o obustavi mjere. “Neće me ušutkati, neću otići,” rekao je.

>>>Tomašević naveo prioritete, najavio neovisnu reviziju gradskih financija | razgovor

Lovrić slovi kao jedan od arhitekata mjere osmišljene u vrijeme kad je služio kao pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje. On je po njezinom usvajanju rekao da je uz nju emotivno “vezan” jer ona štiti “najranjivije skupine Zagrepčana”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima