Biznis i ekonomijaPreporučeno

Recesija u europodručju ‘izvjesna’ | ankete

Ilustracija

Gotovo je izvjesno da će europodručje uroniti u recesiju, ukazuju u ponedjeljak objavljena istraživanja koja bilježe rastuću krizu životnih troškova, tmurne izglede i pad potrošnje.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala, prihvaćen kao dobar indikator gospodarskog zdravlja, u kolovozu se povukao na 48.9, s 49.9 u srpnju (više, S&P Global, .pdf). Sve vrijednosti ispod 50 podrazumijevaju kontrakciju.

>>>Recesija dolazi | analiza

“PMI anketa signalizira da europodručje u recesiju ulazi prije nego što smo mislili, predvodi je najveće gospodarstvo Njemačka i mi sada vidimo da će eurozona ‘uživati’ dulju recesiju razvučenu kroz tri tromjesečja,” rekao je Peter Schaffrik iz Kraljevske banke Kanade (RBC) za Reuters.

“Revizija je uglavnom zbog razvoja cijena energije koje su, čak i nakon povlačenja u recentnim danima, ostale uzvišene i koje znače da će utjecaj na potrošnju domaćinstava biti veći nego što smo do sad očekivali.”

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Urušavanje morala

U ponedjeljak je na uzbunu zazvonila i druga pomno praćena anketa istraživačke tvrtke Sentix koja motri moral investitora.

>>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

Njezin je indeks za europodručje u rujnu potonuo na -31.8 poena, nakon -25.2 u kolovozu, osjetno niže od -27.5 u očekivanjima analitičara u anketama Reutersa.

Posrnuo je indeks budućih očekivanja, s -33.8 u kolovozu na -37.0 u rujnu. Riječ je o najnižoj vrijednosti od prosinca 2008. godine kada je krah američkog zajmodavca Lehman Brothers inaugurirao financijsku krizu kasnije u povijest upisanu kao “Globalna recesija”.

>>>Šonje: Hrvatska ima preduvjete da recesiju prebrodi bolje od ostatka Unije

Osupnut je i indeks aktualne situacije u europodručju koji se sa -16.3 u kolovozu u rujnu spustio na -26.5, razinu posljednji put zabilježenu u veljači 2021. godine.

Foto: Sentix

“Nikad prije u više od 20 godina povijesti (anketa), s izuzetkom financijske krize u 2008. godini, procjena investitora o gospodarstvu eurozone nije bila ovako slaba – a da su očekivanja istovremeno bila tako nisko,” napisao je u izjavi generalni direktor Sentixa, Manfred Huebner.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Njegova je tvrtka anketu provela između 2. i 4. rujna na uzorku od 1,258 investitora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima