Biznis i ekonomijaPreporučeno

Recesija u Njemačkoj

Christian Lindner, savezni ministar financija Njemačke

Njemačko gospodarstvo je s početkom godine uronilo u recesiju, bilježe u četvrtak objavljeni, konačni rezultati nacionalnog statističkog ureda, Destatisa.

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju 2023. pao za 0.3%, nakon sažimanja za 0.5% u zadnjem kvartalu 2022. godine.

>>>Urušavanje poslovnog morala u recesijskoj Njemačkoj | svibanj 2023.

Najsnažnije europsko gospodarstvo tako je zadovoljilo uobičajenu definiciju tehničke recesije koja podrazumijeva dva uzastopna mjeseca pada gospodarskih aktivnosti.

“Pod teretom neizmjerne inflacije, njemački je potrošač pao na svoja koljena, i za sobom povukao čitavo gospodarstvo.”

Andreas Scheuerle
“Iznenađujuće negativni signali”

Njemački podaci o BDP-u pokazuju “iznenađujuće negativne signale”, rekao je neposredno ministar financija Christian Linder pa ponovio među nacionalnim političarima i analitičarima sve uočljiviju zabrinutost oko njemačke konkurentnosti koja je desetljećima počivala na, uslijed rata uskraćenim, povoljnim energentima iz Rusije.

>>>Kvartalni BDP u eurozoni anemičniji od očekivanja, Njemačka koketira s recesijom

“Ne želim da Njemačka igra u ligi u kojoj se mora delegirati na zadnju poziciju,” rekao je ministar u osvrtu na aktualnu prognozu MMF-a da će jedino Britanija i Njemačka iskusiti recesijsku 2023. godinu.

“Pod teretom neizmjerne inflacije, njemački je potrošač pao na svoja koljena, i za sobom povukao čitavo gospodarstvo,” komentirao je za Reuters analitičar DekaBank, Andreas Scheuerle.

>>>Njemačka bilježi najveću inflaciju cijena hrane u povijesti praćenja podataka

Sezonski prilagođeni podaci otkrivaju da je potrošnja domaćinstava s tromjesečja na tromjesečje pala za 1.2%.

Snažno se povukla i državna potrošnja, za 4.9%.

“Toplo zimsko vrijeme, odskok industrijske aktivnosti potpomognut otvaranjem Kine i slabljenje napetosti u dobavnim lancima, nisu bili dovoljni da gospodarstvo izvedu iz recesijske opasne zone,” komentirao je lider makro istraživanja pri IGN-u, Carsten Brzeski.

Njemačka središnja banka u aktualnoj reviziji objavljenoj u ponedjeljak predviđa da će njemačko gospodarstvo u drugoj polovici godine iskusiti skromni rast jer će očekivani oporavak industrijskih aktivnosti više nego nadoknaditi pad potrošnje.

>>>U ožujku 2023. ‘neočekivano’, snažno posrtanje njemačke industrijske proizvodnje

Scenariji su pritom nezahvalni i neizvjesni, jer će naveliko ovisiti o fiskalnoj politici čija razuzdanost već napinje vladajuću koaliciju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here