Biznis i ekonomijaPreporučeno

Recesijski signali u Britaniji | PMI

Britanski ministar financija Jeremy Hunt; Foto: European Council

Britanska funta u utorak je pala u odmjeravanju s drugim glavnim valutama nakon što su prvi siječanjski podaci potvrdili daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti i osnažili očekivanja o klizanju u recesiju.

>>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

Prvi, flash pokazatelji S&P Global/CIPSA bilježe da se združeni Indeks menadžera nabave (PMI) koji prati aktivnosti u uslužnom i proizvodnom sektoru u siječnju urušio najvećom brzinom u posljednje dvije godine, evocirajući najteže dane gospodarskog samoranjavanja uvjetovanog zatvaranjem gospodarstva u odgovoru na prvi val pandemije bolesti COVID-19.

S&P Global/CIPS flash kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) pao je na 47,8 s 49,0 u prosincu, što je donja granica predviđanja ekonomista u anketi Reutersa i najniža vrijednost od siječnja 2021. godine.

Sudionici istraživanja za slabljenje krive poskupljenje zaduživanja i stezanje monetarne politike Banke Engleske, rastući broj industrijskih akcija i generalno kopnjenje potražnje.

>>>‘Zima nezadovoljstva’ – industrijske akcije i radne obveze u Britaniji

“U najboljem slučaju, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva ove će godine stagnirati. Realno, izgledno ćemo u jednom trenutku ugledati recesiju,” komentirao je Simon Harvey, voditelj FX analize u Monex Europe uz procjenu da će “gospodarska zbilja” u dolazećim mjesecima nastaviti s tlačenjem sterlinga.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Zaduživanje

Odvojeni podaci istovremeno su pokazali da je britanska vlada prošlog mjeseca “prosila” više novca nego u bilo kojem prosincu od početka prikupljanja podataka prije tri desetljeća, reflektirajući kolosalnu cijenu državnih potpora građanima i posredovanja u Ukrajini.

>>>UK uranja u najdulju recesiju u povijesti | BoE

“Vlada je objavila grozne podatke o posuđivanju,” komentirao je za Reuters glavni FX strateg Scotiabank, Shaun Osborne.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here