Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022.

Vicekancelar Savezne Republike Njemačke i ministar gospodarstva Robert Habeck; Foto: European Council

Najsnažnije gospodarstvo Europske unije u drugom je tromjesečju zatajilo na nuli, pokazali su u petak podaci Saveznog statističkog ureda, Destatisa.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Bruto domaći proizvod u drugom je kvartalu s tromjesečja na tromjesečje ostao neizmijenjen, na 0.0%, dok je na godišnjoj razini porastao za 1.4%.

Ekonomisti su u anketama Ruetersa predviđali anemični kvartalni rast za 0.1%.

“Teški okvirni uvjeti u globalnoj ekonomiji, uključujući COVID-19 pandemiju, remećenje opskrbnih lanaca i rat u Ukrajini, jasno su se odrazili na kratkoročni gospodarski razvoj,” napisali su iz Destatisa u komentaru podataka.

Njemačka je u posljednjim tjednima suočena s depresijom gospodarstvenika zbog čega je stagnacija prihvaćena kao dobra vijest.

>>>‘Strah je preuzeo volan’: anketa bilježi urušavanje gospodarskog morala u Njemačkoj

“Od danas, već bi se moglo smatrati uspjehom ako gospodarski output u drugoj polovici godine nastavi stagnirati,” odvagnuo je Alexander Krueger iz privatne banke Hauck Aufhäuser Lampe.

Recesijsko ozračje

“Recesija je u zraku,” konstatirala je Fritzi Köhler-Geib iz državne razvojne banke KfW, citirajući pad sentimenta i poslovne klime koji je zabilježio Ifo institut.

“U konačnici, kako će se uistinu razvijati gospodarstvo ovise o isporukama plina (ruskog predsjednika Vladimira) Putina,” rekao je ekonomist Jörg Krämer iz Commerzbanka.

>>>Njemačka ‘za dlaku’ izbjegla recesiju, drugi put u godini dana

Njemačka je u posljednjem desetljeće opetovano koketirala s recesijom čiju je tehničku definiciju, dva uzastopna tromjesečja kontrakcije BDP-a, znala izbjeći u marginama statističke pogreške.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (4)

  1. […] ‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022. 30/07/2022 […]

  2. […] ‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022. 30/07/2022 […]

  3. […] Gospodarstvo je u drugom tromjesečju stagniralo, no ministar financija Christian Lindner kaže da se situacija u međuvremenu pogoršala i da su izgledi “krhki”. […]

  4. […] >>>‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022. […]

Comments are closed.