Biznis i ekonomijaPreporučeno

Regulator Enria upozorio na bilijun u lošim zajmovima

Andrea Enria; Foto: Philippe Buissin/EP

Andrea Enria, šef Nadzornog odbora Europske središnje banke, u ponedjeljak je zazvonio na uzbunu i banke u europodručju upozorio da u sljedećim kvartalnim izvješćima navedu što realnije procjene o lošim ili nenaplativim zajmovima ugovorenima tijekom pandemije.

>>>Lagarde prebacila lopticu s monetarne na ‘vitalno značajnu fiskalnu politiku’

Regulator je u razgovoru za njemački list Handelsblatt izrazio bojazan da će drugi val koronavirusa koji hara Europom izazvati velike gubitke i štetu u bilancama. Prema iznesenoj procijeni, banke bi u ekstremnom scenariju mogle biti suočene s do 1.4 bilijuna eura loših zajmova.

“Prerano je za isključivanje takvog scenarija,” rekao je.

Intervju sugerira generalnu, rastuću zabrinutost regulatora zbog posljedica opuštanja uvjeta kreditiranja za kojima se ljetos posegnulo kako bi se održala likvidnost i sačuvala radna mjesta.

“Banke bi se trebale iskreno zagledati u svoje knjige zajmova i vidjeti koji će od njihovih klijenata preživjeti krizu,” rekao je Enria uz snažan naglasak da se rezerve moraju graditi sada “kako val loših zajmova ne bi postao prevelik”.

U još jednom zaokretu od prijašnjih izjava, on je također umanjio poriv prema stvaranju “loše banke” koja bi preuzela i otpisala gubitke.

>>>Španjolske banke u dva mjeseca posudile 343.5 milijardi eura od ECB-a

“Mreža nacionalnih tvrtki za upravljanje imovinom može dobro funkcionirati,” rekao je, iako je u prošlosti nastupao kao relativno snažan zagovornik “loše banke” za eurozonu, što je nailazilo na odbijanje nacionalnih vlada i drugih dionika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] i drugi dionici, uključujući Europsku središnju banku koja je komercijalne banke pozvala da se pripreme za “bilijunski gubitak” ili Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji europske vlade poziva da s potporom nastave […]

Comments are closed.