PreporučenoTech

Regulatori zaustavljaju cijepljenje AstraZenecom za mlađe od 55-60 godina, žene

Zdravstvene vlasti u nekoliko njemačkih saveznih država u utorak su zaustavile primjenu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina.

>>>Njemačka, Francuska i Italija pauzirale primjenu cjepiva AstraZenece | detalji

Nacionalni regulator za lijekove je izvijestio o ukupno 31 neželjena slučaja povezana s krvnim ugrušcima u nedavnih primatelja cjepiva i zaključno s 29. ožujkom. Devet je ljudi preminulo i svi su osim dva slučaja zabilježeni u žena starih između 20 i 63 godine, rekli su iz Instituta Paul Ehrlich.

>>>Ažurirani izvještaj HALMED-a o prijavama sumnji na nuspojave cjepiva: COVID-19 | 24. ožujak

Odluke o obustavi cijepljenja u utorak su donijele vlasti u Berlinu, Münchenu i Brandenburgu. Kancelarka Angela Merkel sazvala je sjednicu 16 saveznih lidera i najavila da će zajedno s ministrom zdravstva Jensom Spahnom nakon razgovora održati konferenciju.

Ranije u utorak, dvije su bolničke grupe – Charite i Vivantes – u saveznoj državi Berlin rekle da žensko osoblje mlađe od 55 godina više neće primati cjepivo AstraZenece.

Charite je naveo da je mjera predostrožnosti nužna uslijed izvještaja o krvnim ugrušcima poznatima kao cerebralna venska sinusna tromboza (CSVT) među ženama u Njemačkoj.

>>>Istraga u Norveškoj utvrdila izvjesnu vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja

“Iako se pri Chariteu nisu dogodile nikakve komplikacije nakon cijepljenja AstraZenecom, Charite ovdje želi poduzeti mjere predostrožnosti i pričekati konačne procjene,” rekla je glasnogovornica.

>>>Informacije za pacijente i liječnike, precizan uvid u ocjenu cjepiva AstraZenece | Komisija

Kanada je primjenu cjepiva suspendirala u ponedjeljak, također citirajući zabrinutost zbog formiranja krvnih ugrušaka u populacije mlađe od 55 godina. Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju stanku je preporučio iz sigurnosnih razloga.

via abcNews/Reuters/Guardian

Comments (2)

  1. […] su nacionalne vlasti, uključujući Kanadu, Njemačku i Nizozemsku, primjenu cjepiva AstraZenece ograničile na osobe starije od 55 ili 60 […]

  2. […] >>>Regulatori zaustavljaju cijepljenje AstraZenecom za mlađe od 55-60 godina, žene […]

Comments are closed.