Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rekordna inflacija u europodručju | ožujak 2022.

Šefica Europske središnje banke Christine Lagarde; Foto: European Council

Životni troškovi u europodručju u ožujku su segnuli do novih povijesnih vrhunaca snažeći pritisak na krojače monetarne politike Europske središnje banke (ECB).

U petak objavljeni preliminarni podaci europskog statističkog ureda, Eurostata, bilježe inflaciju od 7.5%, nakon 5.9% u veljači. Konsenzus u očekivanjima analitičara bio je 6.7%.

Riječ je o četvrtom mjesecu obaranja rekorda zaredom.

Iako se pokazatelji odnose na razdoblje nakon 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu, posljedice sankcija i odmjeravanja ovisnosti o ruskom tržištu energenata tek se trebaju materijalizirati u statistici.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Stres na tržištima pojedine analitičare i političare tjera na promišljanja o recesiji. Bivši predsjednik Europske središnje banke i aktualni talijanski premijer Mario Draghi prošloga je tjedna rekao da će gospodarska šteta biti značajna, ali i izrazio uvjerenje da će recesija izostati.

Pesimizam

Europski političari na invaziju su odgovorili širokim i šarolikim sankcijama od kojih dio rezultira povratnom paljbom. Rusija je s 1. travnjem uvjetovala plaćanje plina u svojoj nacionalnoj valuti, što bi moglo dovesti do daljnjih napetosti ili nestašice tog energenta za što se pripremaju pojedine europske nacije, uključujući najveće europsko gospodarstvo, Njemačku.

>>>Njemačka izdala ‘rano upozorenje’ o nestašici plina | rat u Ukrajini

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde prije je u tjednu navela tri ključna faktora koja će izgledno potpiriti inflaciju. Banka sada očekuje porast cijena energije kroz dulje razdoblje, snaženje pritisaka na tržištu hrane i nastavak remećenja opskrbnih lanaca u pojedinim sektorima.

Lagarde je prepoznala i rastući pesimizam potrošača. “Domaćinstva postaju pesimističnija i mogla bi smanjiti potrošnju,” rekla je u srijedu tijekom govora u kojem je upozorila na negativnu spiralu u kojoj biznisi prodaju manje robe, što vodi nižim plaćama i smanjenju investicija.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

“Budući da se inflacija u europodručju propinje dalje iznad prognoza ECB, i izgledno će ostati jako visoko do kraja godine, mi mislim da neće trebati dugo prije nego što Banka započne s povećanjem kamatnih stopa,” za financijski sustav, komentirao je u bilješci za klijente Jack Allen-Reynolds, analitičar Capital Economicsa. “U ovoj godini računamo na tri povećanja stope od 25 temeljnih bodova,” dodao je.

Godišnja inflacija u eurozoni, ožujak 2022., %/Eurostat
Stope inflacije (%) u članicama europodručja – Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP)/Eurostat

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/CNBC

Comments (2)

  1. […] pritiske koji su uslijed remećenja opskrbnih lanaca i postcovid potražnje već sezali do povijesnih vrhunaca. Posljednja zaključavanja u Kini dolijevaju ulje na […]

  2. […] ECB već godinama trpi kritike zbog podcjenjivanja inflacije, koja je prošloga mjeseca nastavila sa serijskim obaranjem rekorda u europodručju i segnula do 7.5%. […]

Comments are closed.