Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rekordna inflacija u eurozoni

Christine Lagarde; Foto: European Council

Prkoseći očekivanjima inflacija u europodručju prošlog se mjeseca vinula do novih povijesnih vrhunaca snažeći pritisak na Europsku središnju banku (ECB) koja već podulje vrijeme tvrdi da su pritisci privremeni i benigni.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

Cijene su u bloku 19 zemalja u siječnju porasle za 5.1% na mjesečnoj razini, nakon rasta za 5% u prosincu, daleko od očekivanja u anketama Reutersa o njihovom povlačenju na 4.4% i daleko više od ciljane i priželjkivane stope od 2%.

Za trend su najodgovornije cijene energije, no uočljiv je i snažan rast cijena hrane, za 5% na inputu, što bi moglo osnažiti politički pritisak na ECB jer rast cijena svakodnevnih proizvoda ima neposredan utjecaj na raspoloženje glasača.

“Neugodna pozicija”

ECB već mjesecima govori da su inflacijski pritisci privremeni, uvjetovani pandemijskim mjerama i remećenjem opskrbnih lanaca, no središnjica povijesno ima poteškoća s procjenama. Banka je vrhunac inflacijskog vala prvo predvidjela u studenom, a potom i u prosincu.

>>>Bild: gospođa inflacija Christine Lagarde rastapa mirovine, plaće i štednju

“Oni moraju prepoznati da su porasli rizici i da putanja (inflacije) koju su oni zacrtali u prosincu izgleda suviše benigno,” komentirao je Dirk Schumacher, ekonomist zadužen za europodručje u investicijskoj banci Natixis. “Temeljni pritisci na cijene ostaju visoki i ECB stavljaju u neugodnu poziciju.”

Neizvjesnost, nesuglasje

ECB očekuje da će inflacija prema ciljanoj razini pasti do kraja ove godine, dijelom jer rast plaća ne prati divljanje cijena, no brojni utjecajni krojači politika propituju takve procjene i upozoravaju da je scenarij neizvjestan.

>>>Europska središnja banka u nesuglasju oko siline i postojanosti inflacijskih pritisaka | Schnabel

Jedan od faktora je snaženje tržišta rada, nezaposlenost je u prosincu pala na 7%, najnižu razinu u povijesti eruozone i već je ispod prognoza ECB-a, što bi moglo rezultirati pritiskom i porastom plaća.

>>>Fed najavio izlazak iz pandemijskog režima i zauzdavanje inflacije, poljuljao tržišta

Tržišta će u četvrtak pažljivo pratiti tiskovnu konferenciju predsjednice Christine Lagarde koja će izgledno nastaviti braniti prognoze i opuštenu monetarnu politiku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Lagarde je istovjetnu ocjenu ponudila u studenom i prosincu prošle godine, no procjene se nisu materijalizirale a inflacija je sa siječnjem segnula do rekordnih visina. […]

  2. […] u europodručju prošlog je mjeseca segnula do povijesnih 5.1%. Schnabel je upozorila da bi rekord mogao biti svrgnut u dolazećim […]

Comments are closed.