PreporučenoTech

Rekordna kazna za Metu | politika privatnosti

Mark Zuckerberg kaže da je fasciniran Rimskim Carstvom što je jedan od povoda za njegovu frizuru; Foto: memica nepoznatog autora

Europski regulatori u ponedjeljak su odredili rekordnu kaznu od 1.2 milijarde eura za propuste Mete (Facebook) u zaštiti privatnost korisnika u Europskoj uniji.

Tvrtka je dobila rok od pet mjeseci da zaustavi svoju praksu prenošenja i pohranjivanja osobnih podataka u podatkovnim centrima u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Bliži se ‘Dan D’ za Meta voajerizam u EU

Iznos koji je zatražio irski Ured povjerenika za zaštitu podataka, zadužen za regulaciju Mete, slovi kao do sad najveća kazna povezana s kršenjem pravila privatnosti.

S trona je svrgnut Amazon, kojem su regulatori u Luxembourgu u 2021. godini odrezali 746 milijuna dolara.

Meta je u neposrednoj reakciji najavio priziv, uključujući protiv “neopravdane i nepotrebne kazne”.

>>>Facebook trpi zbog objave podataka o 533 milijuna korisnika, Zuck koristi Signal

Europski regulatori američku kompaniju neuspješno reguliraju već 10 godina, otkad je austrijski aktivisti i pobornik privatnosti Maximilian Schrems zatražio sudski pravorijek o praksi “over-the-top” prikupljanja podataka od američkih tajnih službi koju je razotkrio zviždač Edward Snowden.

Meta je u veljači 2022. godine zaprijetio da će u slučaju primjene europskih zakona napustiti EU.

Predstavnici Unije i SAD-a potom su u ožujku najavili novi zakonodavni okvir koji bi omogućio nastavak poslovanja Mete, a čija se objava očekuje u srpnju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here